Tvättstuga inspiration & inredning – så stylar du tvättstugan

Inlägget innehåller reklam i form av annonslänkar

Tvättstugor är ett av de rum som ofta glöms bort när det kommer till inredning. Men vi spenderar mycket tid i tvättstugan och det är lika viktigt att älska hur din tvättstugs ser ut som vilket annat rum som helst! Här är mina bästa tips på hur man inreder en tvättstuga.

Renovera tvättstuga – vanliga frågor

En dröm för många att ha är en egen tvättstuga. Har man någon gång levt med delad tvättstuga så har man också drömt om att ha en plats för att ordentligt vika och organisera sin tvätt som inte störs av andra. Om du nu äntligen står i startgroparna för att fixa en egen tvättstuga så är nog frågorna många.

Vi börjar dagens inlägg med några rent praktiska frågor kring renoverandet av en tvättstuga:

Planera tvättstuga

Innan man börjar skapa en tvättstuga eller renovera en redan befintlig tvättstuga så finns det massor med saker att tänka på. Begrepp som tätskikt, fuktspärr och fall kan alla kännas ganska förvirrande till en början, så därför har jag här skapat en lista med några av de vanligaste frågorna kring att bygga alt. renovera en tvättstuga.

Hur mycket kostar det att renovera en tvättstuga?

Om du redan har en befintlig tvättstuga som du bara vill renovera litegrann så kan du komma hyfsat billigt undan. Kanske vill du bara byta skåpsluckor och vitvaror, och i så fall kanske kostnaden stannar på runt 20 000 kr. Om du vill börja göra om golv och väggar så blir den kostnaden högre, och desto mer utomstående arbetskraft som måste tas in – desto dyrare blir det.

Vad kostar det att bygga en tvättstuga?

Vill du bygga en helt ny tvättstuga eller flytta en gammal tvättstuga till ett nytt rum så blir det genast dyrare. Då krävs mer omfattande vvs och el-arbete, och priserna kan lätt hamna på ca. 60 000 – 120 000 kr.

Vart man väljer att placera sin tvättstuga spelar också roll för vad den kommer att kosta. Generellt sätt är det billigare att placera tvättstugan i källaren (därav att många tvättstugor brukar vara i källaren) då mindre vvs-arbete krävs. Vill du istället ha upp tvättstugan en eller kanske två våningar så krävs mer dragning av vatten och avlopp – vilket självklart blir dyrare. Samtidigt kan det dock vara mer bekvämt att ha tvättstugan på botten- eller övervåningen. Här får du göra en avvägning mellan komfort och ekonomi.

Får man renovera tvättstuga själv?

Ja – du får renovera (stora delar av) din tvättstuga själv, men bör du göra det?

I en tvättstuga finns det regler kring att ett tätskikt ska finnas och att vissa avloppsbestämmelser ska följas. Om du som privatperson vet hur man gör det själv så får du bygga själv, bara du följer reglerna som finns och bygger på ett fackmannamässigt sätt. Tänk dock på att saker som att dra om el och vatten kräver en utbildad hantverkare, annars riskerar du både husets säkerhet och stora böter eller tom. fängelse.

Om du inte har kunskaperna som krävs för att renovera tätskikt så är det bäst att även leja bort den delen. Låt utbildade hantverkare göra saker så som tätskikt, avlopp och el. Att måla väggar och montera möbler kan du göra själv om du vill spara in lite på kostnaderna.

Är en tvättstuga ett våtrum?

En tvättstuga är ett våtrum, men har inte samma krav som ex. ett badrum. I tvättstugan behöver golvet vara vattensäkert, och detta golv ska även ha en uppvikt kant på ca. 100 mm. Väggarna behöver inte vara vattensäkra som i ett badrum, men tänk på att de möbler och saker du placerar i tvättstugan ska tåla fukt eller översvämning, ifall något skulle bli fel med vattnet.

Måste man ha handfat i tvättstuga?

Det finns inget krav på att tvättstugan måste ha ett tvättställ, även om det såklart underlättar tvättandet.

Hur mycket fall i tvättstuga?

I en tvättstuga kan fallet (lutningen) av golvet begränsas till området kring golvbrunnen, även om det självklart är bäst om det finns ett fall på hela golvet. Enligt gvk.se: “Våtrummet ska ha ett fall mot golvbrunn inom intervallet 1:150 -1:50” och “Golvet utanför duschplatsen ska ha ett fall mot golvbrunn inom intervallet 1:500 -1:100.”

Hur fuktspärrar man en tvättstuga?

Det finns flera olika sätt att fuktspärra ett våtrum. En fuktspärr kan vara antingen en plastmatta eller olika typer av material som rollas/ målas på golvet. Hör med personalen i din byggvarubutik för att få tips och råd som är aktuella och enligt branschstandarden. Alternativt låt ett proffs utföra renoveringen så du inte riskerar fuktskador.

Måste man ha tätskikt i tvättstuga?

Ett tätskikt eller fuktspärr som det också kallas ska finnas i rum med golvbrunn – alltså även i tvättstuga. I tvättstuga behöver bara golvet vara fuktspärrat, med en uppdragning på väggen med minst 50 mm (helst 100 mm).

Hur stor ska en tvättstuga vara?

Gör tvättstugan så stor som du vill eller har möjlighet till. Några av de saker som gärna ska få plats är vitvaror, plats för vikning av tvätt, förvaring och tvättställ.

Kan man måla med vanlig färg i tvättstuga?

På väggarna i tvättstugan kan du måla med vanlig färg. Leta gärna efter en färg som har uttalat bra egenskaper i fuktiga utrymmen för att undvika slitage.

Vad räknas som tvättstuga?

Kort och gott är en tvättstuga ett rum med möjlighet till tvätt av kläder. En tvättstuga kan vara antingen privat eller delad.

Inred en tvättstuga

Det finns flera sätt att göra din tvättstuga funktionell och vacker på samma gång! För himlen vet, det händer så mycket i tvättstugan att vi inte har plats för extra dekorationer. Det är bara för mycket! Här är följande lista över olika sätt som du kan lägga till stil och personlighet till din tvättstuga så att du faktiskt njuter av att vara där när du måste vara. Jag går också in mer i detalj på varje designelement längre fram i mitt inlägg som hjälper dig att inreda en tvättstuga.

 • tapet
 • belysning under skåpet
 • hyllor
 • tvättvagn
 • glasburkar (för tvätttillbehör)
 • etiketter
 • matta
 • strykbräda
 • vägg målning
 • växter
 • väggkrokar

Tapet, måla väggar eller kakel?

Jag vet att tapeter har ett något dåligt rykte just nu, men det finns så många alternativ där ute nu och tapeterna idag är så mycket bättre än de brukade vara! Om du ska dekorera med tapeter, välj en accentvägg som är en av dina viktigaste fokuspunkter.

Ofta om du tapetserar en för stor vägg kan det verkligen göra saker och ting för upptagna och överväldigande.

tapeter med blad tvättstuga
Inspirationsbild: Pinterest

Måla väggar

Om du ska renovera själv och har väggar som inte är optimala för tapetsering så kan det vara enklast att välja målade väggar. Är du ute efter en stilren look med enkla färger så är också målade väggar att föredra.

måla väggar tvättstuga
Inspirationsbild: Janey Larsen

Belysning

När man viker och sorterar tvätt så är det viktigt att ha ordentlig belysning! Samtidigt vill man kunna ha lite mer effektfull belysning som kan lysa när man inte behöver starka lampor.

bänkbelysning tvättstuga, belysning i garderob
LED strip belysning med rörelsesensor HÄR / LED-bänklampa med dimmer HÄR

Spotlights i taket ovanför ytan där du hanterar tvätten är en bra idé, och jag vill slå ett slag för bänk-belysning också! Med sådan belysning kan du lysa upp bänkar, hyllor och skåp på ett effektfullt och mysigt sätt. En annan bra idé är att låta belysningen i tvättstugan styras av rörelsedetektorer – perfekt när man har händerna fulla med tvätt!

Hyllor

Förvaring är oerhört viktigt i en tvättstuga, och inte bara för den smutstvätt som ska tvättas härnäst.

hyllsystem i tvättstuga träfärgade
Inspirationsbild: @farmhousehomes

Skapa en möjlighet att separera alla familjemedlemmars tvätt redan i tvättstugan. Alla kan ha en varsin hylla dit man kan gå för att hämta sin tvätt. På så vis får man ordning och reda och slipper blanda ihop smutsig och ren tvätt.

Andra saker som man ofta förvarar i en tvättstuga är tvättmedel, strykjärn och ex. handdukar och sänglinnen. Dessa saker behöver också ha en plats i tvättstugan.

Tvättvagn

Om du har en stor tvättstuga så kan en tvättvagn underlätta hanteringen av tvätten!

rullvagn som förvaring i tvättstuga
Inspirationsbild: Better Homes & Gardens
Svart rullvagn HÄR / Vit rullvagn HÄR

På denna vagn kan du dels skjutsa runt tvätten, och kanske även förvara den mellan att du plockar ur tvättmaskinen och laddar torktumlaren. Tvättvagnen kan också vara en lättåtkomlig förvaringsplats för saker så som fläckborttagning och klädrullar.

Småförvaring

Glasburkar är en av mina favoritdetaljer i en tvättstuga samtidigt som det är praktiskt. Jag hatar utseendet på produktförpackningar så jag letar alltid efter sätt att dölja dem eller flytta mina produkter till gömda platser.

glasburkar som förvaring i tvättstugan
Inspirationsbild: neatmethod.com
Glasburkar med trälock HÄR

Genom att tömma upp saker så som tvätt och sköljmedel i fina glasburkar så ser tvättstugan mycket finare ut. Du kanske tänker att det känns onödigt att lägga tid på något sådant – men det tar bara en minut att tömma över en flaska i en glasburk. Den tiden är i alla fall jag redo att offra för att få en finare och lugnare tvättstuga.

Etiketter

Ett annat sätt att skapa ordning och en fin miljö till tvättstugan är genom att använda sig av etiketter. Med fina etiketter kan du märka upp dina tvättmedelsburkar så du vet vilket som är vilket.

etiketter griffeltavla skriva med krita
Inspirationsbild: Jessica Wellings
Etiketter man kan skriva på (griffeltavla) HÄR

Etiketter och olika typer av märkning kan också användas för att ex. markera ut hur tvätten ska sorteras samt vems tvätthög som är vems. Skilj på vit och kulörtvätt redan innan du kastar in dem i maskinen, med ett väl uppmärkt tvättkorgssystem så blir det lätt för hela familjen att delta i tvättandet.

Mattor

En matta kan göra tvättstugan mer inbjudande och mer bekväm att vara i. Golvet blir lite mjukare, fötterna blir lite varmare och du kan lätt få in din egen stil i tvättstugan. Tänk dock på att inte ha mattan för nära golvbrunnen ifall det skulle bli en liten översvämning. Välj gärna en badrumsmatta då dessa lätt kan tvättas och tål vatten.

matta att ha i tvättstugan
Ljus matta HÄR / Badrumsmatta med fransar HÄR / Abstrakt matta HÄR

Strykstation

Även om strykningen kanske inte är en favoritsyssla så är det ändå något som måste göras ibland. Skapa plats för detta i tvättstugan!

strykbräda i liten tvättstuga
Inspirationsbild: Me & Mr. Jones

Det finns många olika typer av strykbrädor och förvaring för strykjärn. Strykbrädor kan stå på golvet, på en bänkskiva eller fällas ut från väggen. Vilken variant du väljer beror på storleken på din tvättstuga samt hur ofta du använder strykjärnet. Om du bara stryker kläder till finare tillfällen en gång i månaden så gör det inte så mycket om strykbrädan och järnet står undangömt.

Väggkrokar och stänger

Ett annat sätt att förvara kläder och saker på är genom att hänga dem på väggen. I tvättstugan är det bra att ha krokar och klädstänger för förvaring och torkning av kläder.

hänga kläder i tvättstuga
Inspirationsbild: Kyla & Kara

Plagg som strukits vill man inte gärna vika ihop igen då rynkorna då riskerar att komma tillbaka lika fort som de försvann. Därför är det bra att ha stänger och galgar för både byxor och överdelar att hänga kläder på i tvättstugan.

smart förvaring för tvättstuga
Ellos Hedda hylla med krokar HÄR / Ihopfällbar klädställning HÄR / Krokar HÄR

Växter

Om du någonsin ser tillbaka på ett utrymme som du dekorerar och fyller som om något saknas, skulle jag vara villig att slå vad om att det 90% av tiden är grönska! Det är något speciellt med att lägga till växter, falska eller äkta, till ett dekorerat utrymme som nästan alltid är pricken över i:et. Så när du är osäker, lägg till växter!

växter för tvättstugan inredning
Inspirationsbild: sanctuaryhomedecor.com

Jag hoppas att det här blogginlägget var till hjälp för dig när du lärde dig hur man inreder en tvättstuga. Det finns så många möjligheter där ute och det är verkligen möjligt att kombinera funktion och skönhet för att göra din tvättstuga till en plats du älskar att vara på!

Leave a Comment