Tv-rum inspiration: inreda Tv-rum för mysiga filmkvällar (guide)

Inlägget innehåller reklam i form av annonslänkar

Tv-rummet eller vardagsrummet är ett rum som vi ofta spenderar stora delar av vår tid hemma i. Här ser vi på tv (eller snarare streamingtjänster nu för tiden), umgås med familjen och tar emot besök. Hur gör man då för att skapa ett riktigt mysigt tv-rum?

I dagens inlägg kommer ni hitta mängder av tips på smarta och snygga lösningar för tv-rummet. Nu dyker vi ner i tipsen:

Inreda tv-rum

Även om man inte har en säker bild av hur man vill att tv-rummet ska se ut så vet man ändå hur man vill att rummet ska kännas. Vi vill ha ett lungt, mysigt och avslappnat tv-rum som är gjort för umgänge och avslappning. Tv-rummet ska både bjuda in till långa samtal och lugna stunder med en bok.

Läs även: Inredningstrender 2022 – Topp 17 trender inredning i år

Hur möblera tv rum?

Det kan kännas svårt att veta hur man ska möblera sitt tv-rum. Ska soffan stå längs en vägg eller mitt i rummet? Vilka färger ska man använda?

tips på hur man möblerar vardagsrummet

Bäst är det kanske att utgå ifrån det rum man har att jobba med. I små rum kan en hörnsoffa spara plats, och ibland passar det bäst med en liten soffa med komplettering av en fåtölj eller annan sittplats.

Sedan spelar såklart också familjens intressen roll i hur tv rummet ska möbleras. Har ni ett akvarium som behöver få plats här inne så går det att möblera kring det. Måste tvrummet även kunna användas som tillfälligt hemmakontor så går även det att lösa.

Hur möblera med tv?

Det är vanligt att placera tvn mot en vägg utan fönster för att undvika att solen stör allt för mycket. Soffan får gärna vara placerad så man kan se ut genom fönstret samtidigt som man kollar mot den andra soffan eller tvn.

Många vill skapa ett vardagsrum där tvn inte är i fokus, utan istället bjuda in till umgänge och samtal – men ändå ha en tv någonstans i rummet. Då kan man gömma tvn bakom en gardin eller smidigt placera den utom ögonfånget men ändå lättillgängligt.

Idag finns det flera smarta och snygga lösningar för upphängning och placering av tv, några av dessa kommer vi visa längre ner i inlägget.

Tv-rum inspiration

Nu är det dags att visa upp massor av inspiration för vardagsrummet eller tvrummet. Nu kör vi!

Mysigt tv-rum

mysigt härligt tv rum vardagsrum
Inspirationsbild: thebeautyrevival.com

Ett mysigt tv rum för mig är ett rum med mycket textilier så som filtar, gardiner och mysiga mattor. Soffan får gärna vara stor och mjuk, så man vill sitta kvar länge! Även rätt belysning är viktigt för att skapa ett mysigt tv-rum, med punktbelysning och mysbelysning i form av små spotlights och levande ljus.

mysigt tvrum inredningssaker
Kudde HÄR / Glasvas HÄR / Iittala ljuslyktor HÄR / Ullpläd HÄR

Tv rum soffa med schäslong

soffa med fotstöd inredning
Inspirationsbild: dreamgreendiy.com

Att kunna lägga upp benen på en schäslong i slutet av dagen är underbart och slår många fotpallar. En soffa med schäslong kan placeras antingen mitt i rummet eller i ett hörn för att fungera som hörnsoffa. Placeras schäslongen mot väggen så agerar väggen även extra ryggstöd om ni har gäster som vill sitta på schäslongen.

snygga soffor med schäslong
Soffa med divan och guldfärgade ben HÄR / Ljus soffa med schäslong HÄR

Litet tv rum inspiration

hur man inreder ett litet tvrum
Inspirationsbild: @stylish_dekor

Självklart kan man även få till ett mysigt vardagsrum i ett litet rum! Här ovan ser vi exempel på ett litet vardagsrum som inretts på rätt sätt. Ett tips är att satsa på en mindre soffa om du har ont om plats, och istället erbjuda fler sittplatser i form av pallar, fåtöljer, stolar och sittdynor på golvet. Då kan man lätt frigöra plats så rummet inte ser så trångt ut.

bra inredning litet vardagsrum
Posters HÄR / Sittpuff i ull HÄR / Soffa HÄR / Träbord soffa HÄR / Matta HÄR

Tv-rum med snedtak

tvrum med snedtak inredningstips
Inspirationsbild: dearlillestudio.com

Många tv-rum runt om i landet har minst ett snedtak att ta hänsyn till. Enklast är att placera soffan vid snedtaket då man ändå inte behöver särskilt mycket takhöjd precis över soffan. Kanske kan även en av de snea väggarna användas för en platsbyggd förvaringslösning?

Tv rum förvaring

förvaring bokhylla tvrum
Inspirationsbild: decorpad.com

Den ständiga jakten på förvaring sträcker sig även till tvrummet. Det finns många smarta förvaringslösningar för tv och media som rymmer mycket. Ett annat alternativ är att bygga en platsbyggd förvaringslösning med både hyllor och skåp.

Satsa även på småförvaring så som fotpuffar med förvaring, korgar och hyllor.

tv bänk och förvaring för tvrummet snygg förvaring
Skåp HÄR / Svart tv-bänk HÄR / Vit mediabänk HÄR / Tv bänk med rottingluckor HÄR

Läs även: Måla Ikeamöbler: 5 viktiga steg för att måla om möbler från Ikea

Tv rum med fåtöljer som fälls ner (reclining)

inreda med fåtöljer som kan lutas bakåt
Inspirationsbild: blesserhouse.com

Fåtöljer som kan lutas är oerhört bekväma, men tyvärr ofta lite fulare än vanliga fåtöljer. Som tur är finns det några snygga recliningfåtöljer. Kanske vill ni inreda ert tv-rum med endast fåtöljer istället för en soffa – det går jättebra! Tänk på att även inreda med någon form av bord eller avlastningsyta som lätt kan nås från fåtöljerna för att undvika spill.

lutande fåtölj, recliner för vardagsrummet
Recliner fårskinn HÄR / Grå reclinerfåtölj HÄR

Inspiration tv rum källare

tv rum vardagsrum i källare
Inspirationsbild: theeverymom.com

Att placera tvrummet i källaren är väldigt vanligt. Ofta är det lättare att få ett mysigare tv-rum i källaren, men bara därför behöver rummet inte bli mörkt! Använd ljusa färger och bra belysning så slipper ni den instängda och trånga känslan som annars kan uppstå.

Tv rum utan fönster

vardagsrum utan fönster källare
Inspirationsbild: hunker.com

Det finns fördelar med att välja ett rum utan fönster för sitt tv-rum. Man slipper gläns från solljuset i tv-skärmen och rummet känns mer ombonat. Samtidigt är belysningen och inredningen riktigt viktig, och kan vara det som avgör om rummet känns klaustrofobiskt och instängt eller mysigt och hemtrevligt.

bra belysning för källaren
Ledpaneler är ett smart sätt att få in dagsljuskänsla i utrymmen utan fönster, du hittar sådana HÄR

Tv rum biokänsla

hemmabio vardagsrum
Inspirationsbild: pinterest.com

Att ha en hemmabio hemma är vi många som drömmer om! Även om det kanske är svårt för många att få till en riktig hemmabio så kan man ändå plocka in några detaljer som ger den där bio-känslan. Tunga gardiner, projektor istället för tv, bra ljud, dov belysning och ett snacks-bord är några av sakerna man kan inspireras av.

inreda tvrummet som en hemmabio tips
Röda sammetsgardiner HÄR / Fin belysning HÄR / Popcornmaskin HÄR

Hemmakontor i tv-rum

skrivbord i tvrum jobba hemifrån
Inspirationsbild: reddit.com

Det är mycket vanligt att använda sitt tvrum både för nytta och nöje. Om du har möjlighet att placera soffan mitt i rummet så har man en given plats för skrivbordet bakom soffan. Välj ett bord och en stol som passar in i hemmet, och se till att du lätt kan plocka undan jobbet när du vill använda rummet för underhållning istället.

Mysigt vardagsrum

mysigt vardagsrum tv rum
Inspirationsbild: boredpanda.com

Konstverk på stora canvasar, mjuka mönstrade mattor, mycket färg och växter är några givna knep för ett mer mysigt tvrum. Var inte rädd att plocka in färg, det får hemmet att kännas mer personligt. Låt era favoritböcker stå framme och häng upp en bild på familjen. Vardagsrummet är till för just vardagen och allt som händer i den!

fina inredningsdetaljer tvrum
Ljusslinga HÄR / Stol HÄR / Filt HÄR / Brickbord HÄR / Grön korg HÄR / Tavla solros HÄR / Torkade blommor HÄR / Mönstrad matta HÄR

Smarta tips

När man inreder sitt vardagsrum kan det vara kul att gå lite utanför boxen! Det finns många olika smarta lösningar man kan ta till för att inreda sitt tvrum.

Istället för tv-bänk

Om du inte har plats eller känner för att ha en tv-bänk så finns det andra lösningar. Det är också vanligt att man bor på så sätt att man inte kan eller får sätta upp sin tv på väggen, exempelvis pga. hyresvärden eller att väggen inte är tillräckligt tålig.

trebent stativ för tv
Inspirationsbild: digitech.ch
Trebent tv-stativ HÄR

En av de smartaste lösningarna är ett stativ till tvn! Stativen har tre ben och klarar av de flesta skärmar. Ett stativ är snyggt och enkelt att flytta på om det behövs. Dessutom är det lättare att städa runt ett stativ än runt en tvbänk!

Gömma platt-Tv: hur döljer man en tv?

Allt sedan tvn först kom så har vi velat dölja den. Tvn har haft särskilda skåp som döljer skärmen när den inte används. Idag är våra tv-apparater så pass stora att det är svårt att hitta passande skåp. Hur gör man då för att gömma sin platt-tv?

gömma tv med gardiner, smarta hem gardiner
Inspirationsbild: blesserhouse.com
Gardiner i olika färger HÄR / Automatisk gardinskena HÄR

En enkel och snygg lösning på att gömma sin tv är att hänga gardiner för! Fäst en gardinstång längs hela väggen där tvn är så får du både snygg dekoration till väggen samt en smidig lösning för att gömma tvn.

Om du har några extra kronor att lägga på detta så kan du automatisera själva öppnandet och stängandet av gardinerna för att själv slippa kliva upp ur soffan när du vill titta på tvn! Idag finns det smidiga lösningar så som denna automatiska gardinskena som du kan styra via wifi, antingen med din mobiltelefon eller genom att säga “hej google, öppna gardinen” till din smarta assistent.

Tv rum belysning

I tvrummet är belysningen extra viktig, förutom den typiska takbelysningen för att lätt kunna städa rummet så vill vi också ha mysbelysning!

fin belysning i tvrummet
Inspirationsbild: pinterest.com
Ledlister HÄR

Ett smart sätt att belysa tv-rummet på är genom led-lister. Dessa kan fästas under möbler, längs tak- eller golvlisten samt runt baksidan på tvn! Det finns ledlister både i färg och med vitt sken. Listerna i färg kan styras med en fjärrkontroll vilket gör det lätt att justera stämningen i rummet!

Leave a Comment