Samsung The frame test & recension (2022)

Inlägget innehåller reklam i form av annonslänkar

Samsung The Frame är en innovativ TV som är skapt för att smälta in i rummet likt en tavla. När du inte tittaar på TV:n, kan The Frame visa upp olika konstnärliga motiv. Namnet “The Frame” kommer av ramen och det faktum att TV:n efterliknar just en tavla.

Vi har nyligen skaffat en Samsung The Frame 55” och vi är supernöjda. Därför tänkte vi har skriva en recension av TV:n och berätta mer om hur den fungerar och vilka fördelar vi ser med att köpa en.

Är the frame en Smart TV?

Samsung The Frame är en så kallad smart TV, vilket innebär att det finns appar inbyggda i TV:n, så att du bland annat kan köra streamingtjänster direkt från TV:n. På så sätt behöver du inte någon Chromecast eller Apple TV för att kunna kolla på Netflix, etc.

Samsung erbjuder också en app som heter Art Store. Där kan du prenumerera månadsvis och få ett enormt utbud av konst att visa upp på din tavla. När du skaffar Samsung The Frame får du i skrivande stund 3 månaders gratis medlemskap så att du får chansen att testa själv.

the frame inredning snygg tv
Inspirationsbild: ourkinandhome.com
Samsung the frame finns att köpa HÄR

Är Samsung Frame bra?

Vi är som sagt supernöjda med vår The Frame. TV:n har en mycket bra bild och ljudet är också kanon. Men framförallt gillar vi hur stilren den är och att den kan “gömmas” i hemmet och sättas upp som en helt vanlig tavla. Att man kan ändra motiven gör också att man kan göra rummet mer levande.

Samsung The Frame kommer i olika storlekar. Vi köpte en 55”, vilket är en ganska stor TV. Man kan också köpa 32”, vilket gör att den ännu enklare kan sättas upp på mindre väggar med begränsat utrymme.

Vad kostar Samsung The Frame?

Samsung The Frame kostar från cirka 4500 kr för den mindre modellen på 32”, upp till 23.000 kronor för den stora versionen på 75”. Det gör den här TV:n till en relativt dyr TV, men det finns så klart ännu dyrare.

Här betalar man dock inte bara för själva TV-upplevelsen, utan för en inredningsdetalj som gör mycket för rummet. En vanlig TV kan många gånger “förstöra” känslan av ett rum. Vill man inreda ett rum lantligt och utan en massa hemelektronik, kan TV:n många gånger inkräkta i inredningen. Men med Samsung The Frame får man en diskret TV som enkelt smälter in i övrig inredning.

Vi tycker att Samsung The Frame är värd varenda krona. Vi köpte som sagt 55”-modellen och vi är jättenöjda med TV:n. Vad vi framförallt vill anmärka på är det faktum att man måste betala extra för att få tillgång till ett acceptabelt utbud av motiv till tavlan. Mer om detta längre fram i artikeln.

Hur fungerar Samsung The Frame?

Samsung The Frame fungerar precis som en vanlig TV. Men för att upplevelsen av en tavla ska vara genomförbar så behöver man så klart dölja alla sladdar. Vilken tavla har en massa sladdar hängande? Det här har Samsung löst på ett fenomenalt sätt. Endast en liten vit och mycket diskret, tunn sladd går från TV:n och ned till en dosa på golvet eller TV-bänken.

Sladden till Samsung The Frame är mycket diskret.

En kabel förser TV:n med ljud, bild och ström. I själva dosan, eller boxen, kopplar man sedan in alla HDMI-anslutningar, etc.

Läs även: Tv-rum inspiration: inreda Tv rum för mysiga filmkvällar (guide)

Vilka bilder ingår i the frame?

När det gäller antalet bilder som ingår i The Frame, så är det tyvärr inte många. Det här är så klart ett ganska stort minus, då enda sättet att få tillgång till fler bilder, är att prenumerera på Samsungs bildbibliotek, Art Store. Många konsumenter är nog inte medvetna om detta när man väl köper TV:n, utan månadskostnaden kommer lite som en överraskning.

De bilder som kommer med som standard är totalt 20 stycken till antalet och alla inom olika genres. Visst, man kan säkert hitta ett motiv bland dessa 20 som gör så att TV:n smälter in med övrig inredning på ett bra sätt. Men tjusningen med Samung The Frame är ju just att kunna variera mellan många olika motiv.

Vad kostar Samsung Art Store?

I skrivande stund kostar Samsung Art Store 49 kr/mån och då får man som sagt tillgång till ett stort utbud av tavlor av många stora och kända konstnärer. 49 kr/månad kan låta som ganska lite. Men slå ut det på ett år och det blir 588 kr. För samma kostnad kan man till exempel prenumerera på HBO. Så frågan är om det är värt det?

Allt beror på hur konstintresserad man är och hur viktig själva funktionen med att visa upp motiv är, när man köper sin TV. Vissa köper säkert The Frame för att ha den just som en TV och då är Samsung Art Store kanske inte högsta prioritet. Men för konstälskare är det kanske tvärtom och då framstår säkert 49 kronor per månad som en liten peng i sammanhanget.

Hur fäster man the frame på väggen?

Samsung The Frame ska självklart upp på väggen. Så gjorde vi och vi betalade cirka 1000 kr för ett väggfäste. Den här TV:n blir som snyggast om man sätter upp den med ett litet gap mellan vägg och TV. Det blir då en elegant skuggeffekt från ramen mot väggen. Det finns speciella väggfästen för att åstadkomma just detta.

samsung the frame väggfäste
Inspirationsbild: whitepicketfarmhouse.com
The Frame TV finns att köpa HÄR

Att sätta upp The Frame på väggen är inte svårare än att sätta upp vilken annan tv som helst på väggen. Man behöver ett väggfäste och några ordentliga skruvar. Tänk på att kontrollera väggen. Kanske finns det några reglar bakom där man kan fästa skruvarna? Är det gipsväggar så är det så klart viktigt att använda gipsplugg, för att fästena ska hålla ordentligt.

Hur mycket ström drar the frame?

Samsung The Frame drar ungefär lika mycket ström som en vanligt TV. Enligt Samsung själva drar TV:n 174 W per 1000 timmars användning. Förbrukningen varierar så klart lite beroende på om man har en 32” TV eller en 75” TV.

Värt att notera är dock att The Frame är skapt för att alltid stå på och visa tavlor. Enligt Samsung drar TV:n cirka 30% av strömmen när den är på så kallat Art Mode och visar tavlor. Har man på TV:n dygnet runt bör man dock ha med den här kostnaden i sin kalkyl när man räknar på TV:ns pris. Elförbrukning och månadskostnad för Samsung Art Store är alltså någonting som tillkommer utöver priset på själva TV:n.

Hur byter man ram på the frame?

När du köper Samsung The Frame så väljer du en ram som du tycker passar. Det finns flera olika färger, såsom vitt, brunt, rött och träfärgat. Självklart kan du också senare köpa till nya ramar och byta ut dessa. En ny ram kostar från 1000kr och uppåt.

Att byta själva ramen är busenkelt, vilket så klart är ett stort plus. Det behövs inga verktyg överhuvudtaget. Ramarna är nämligen magnetiska och avlägsnas genom att dra loss dom från TV:n. Under ramen sitter orginalramen från Samsung i svart. Vill man sätta på en ny ram så klickar man bara på den nya ramen mot den svarta magnetiska ramen.

tv som ser ut som en tavla samsung
Inspirationsbild: Pinterest
The Frame – TVn som passar i alla hem finns att köpa HÄR

Har Samsung Frame inbyggd Chromecast?

Samsung The Frame har inte inbyggd Chromecast, men det fungerar fint att koppla in en Chromecast i TV:n och använda den på det sättet. Däremot finns det Apple TV inbyggt.

Apple TV kommer du åt direkt via en Apple TV-app i din Samsung The Frame. På så sätt kan du använda hela Apples utbud av filmer, serier och musik, direkt i din TV.

Summering

Om vi ska försöka oss på att summera vår recension av Samsung The Frame, så är det slutgiltiga omdömet mycket positivt. Det här är så mycket mer än en TV. Fördelen med Samsung The Frame är att man inte behöver inreda ett dedikerat TV-rum.

TV-rum i all ära, med stora högtalare och sköna soffor, men för den som gillar inredning och inte vill ha just ett TV-rum är The Frame räddningen.

Med Samsung The Frame kan man hänga upp TV:n på väggen, precis om vilken tavla som helst. En liten tunn sladd är allting som behöver dras från TV:n och ned till själva dosan. Dosan kan man dölja bäst man vill. Antingen ställer man den på golvet eller under ett bord, eller liknande.

Vår enda riktiga kritik mot Samsung The Frame är det faktum att man inte får tillgång till några tavlor i TV:ns standardutförande. Visst, man får cirka 20 motiv, men med dessa kommer man inte särskilt långt. För att få tillgång till dessa motiv behöver man prenumerera på Samsung Art Store, vilket kostar 49 kronor per månad. Ingen jättestor kostnad, men ändock något vi tycker är värt att nämna.

Det fina med The Frame är ju just att låta motiven bytas ut regelbundet. Då blir TV:n till ett äkta galleri, som visar upp konstnärer från världens alla hörn och från olika epoker.

TVn Samsung The Frame finns att köpa HÄR

Leave a Comment