Renovera kök billigt – budgetrenovera ditt kök med dessa tips!

Inlägget innehåller reklam i form av annonslänkar

Köket är många hems kärna, det rum dit alla dras och du tillbringar en stor del av din tid. Tyvärr kan det vara ganska dyrt att renovera ett kök, en utgift som många drar sig för. Genom att följa de här tipsen kan du få ett nytt och fräscht kök för en billig penning. Det går att renovera sitt kök på en begränsad budget.

Måla om köksluckorna

renovera kök billigt måla om
Inspiration: bella-tucker.com

Det går att måla på det mesta. Vad som är viktigt här är att du grundar ordentligt. Tvättar luckorna och ser till att följa instruktionerna för just det materialet. Men genom att måla luckorna kan du förvandla ditt kök totalt.

Byt ut kökshandtag och beslag på köksluckorna

byta handtag och knoppar i kök
Inspiration: Proper Copper Design

Ett ännu enklare tips när du vill förnya köket är att byta ut handtagen på luckorna. Ge hela köket en uppgradering med lite snygga knoppar och beslag. Det kan göra stor skillnad, speciellt om du i grunden tycker om färgen på ditt kök.

Byt luckorna

Om själva skåpen är lagom storlek och i gott skick kan du ge köket en ansiktslyftning genom att byta ut luckorna. Du kanske kan återanvända gångjärnen om de är i gott skick. Spara alla skruvar när du tar bort de gamla luckorna, det är möjligt att du behöver dem. Luckor kommer i en rad olika material och utföranden, så tänk över hur du vill utnyttja ditt kök. En del väljer gedigna träluckor, eller så finns det laminat, fanerat trä eller MDF till exempel.

Byt ut kaklet över diskbänken

fiskbensmönstrat kakel kök
Inspiration: thekitchn.com

Stänkskyddet över diskbänken eller spisen gör större skillnad än du tror. Om du inte redan har kakel där kan det vara läge att sätta upp. Annars kan ett nytt kakel ge köket ett helt nytt utseende. Speciellt om du plockar upp ett mönster eller färgnyans från väggarna eller golvet. En billig lösning är klisterlappar man kan sätta över redan befintligt kakel.

Måla om köksväggarna

Inspiration: idealhome.co.uk

Om själva köket är bra och funktionellt kan du renovera genom att måla om väggarna. Även om du trivdes med färgen när du flyttade in så är det skönt med något nytt ibland. Du slipper göra en dyr renovering med vitvaror och allt.

Sätt upp en fondtapet

En fondvägg eller fondtapet blir aldrig omodern. Du väljer en vägg och ger den ett helt annorlunda utseende. Det är lättare att få till ett läckert mönster om du väljer att tapetsera. Återigen kan det vara roligt att kombinera så det matchar med stänkskydd eller luckor.

Läs även: Inredningstrender 2022 – Topp 17 trender i inredning i år

Byt ut köksgolvet

En annan viktig del av ett kök är golvet. Ibland kan du lägga klinkers eller plattor direkt på det nuvarande golvet. Andra gånger är det bäst att riva ut och lägga nytt. Välj ett material som är lätt att hålla rent, och som ger köket en fräsch och ny look. Klinker, PVC, vinyl och laminat är populära för köket, och inte kostar de så mycket heller.

Måla golvet

måla golv i köket med mönster
Inspiration: lollyjane.com

Ett ännu billigare alternativ som också blir bra. Du kan måla på flera olika ytor. Lite äldre laminat går att måla på, men de modernare varianterna är allt för ytbehandlade. Annars kan du måla på både trä och linoleum, samt golvplattor. Det viktiga är att slipa, sanda eller förbereda dem på annat sätt för att färgen ska sitta fast.

Ny bänkskiva

Bänkskivor behöver inte kosta så mycket, det beror helt på vilket material du väljer. Både laminat och trä kostar lite mindre men är mycket tåliga. De klarar av en del hantering utan att repas, och står även emot värme. Keramiska bänkskivor är dyra, följda av kvarts och marmor. Men det är ändå billigare än att renovera ett helt kök. Det kan räcka med en läcker bänkskiva för att höja nivån på ditt kök.

Slipa och olja bänkskivan

Inspiration: youpinspireme.ca

Har du en bänkskiva av trä kan du sanda den och olja in den. Det är något som du bör göra redan från början, för trä behöver lite omsorg. Men även andra material mår bra av att bli rengjorda riktigt på djupet och sedan behandlade. Granitskivor bör också impregneras, fast på ett annat sätt. Pröva att göra det här och se hur köket blir som nytt.

Byt ut diskhon

Diskhoar kommer i en mängd olika former och färger. Det måste inte vara en vanlig av rostfritt stål, även om det är snyggt. Med en svart diskho ger du definitivt köket ett nytt utseende. Du kanske är redo för att ha bara en ho i stället för två, eller en djupare variant än den du har nu. En del vill ha plats att ställa disken vid sidan av, medan andra föredrar en bredare modell.

Skaffa ny vattenkran

De moderna kranarna är enkla att använda och läckra att se på. En ny kran med funktioner som gör matlagningen och disken enklare är alltid välkommen. En liten detalj som kan göra stor skillnad när du vill förnya ditt kök.

Smarta förvaringslösningar

organisera under diskbänk kök
Inspiration: Pinterest

En anledning till att folk vill renovera köket är att de inte tycker att det fungerar så bra. Men om du är nöjd med utseendet på dina luckor och skåp kanske smarta förvaringslösningar kan vara allt du behöver för att förnya det. Läs recensioner eller surfa på Amazon. De har massor av små hyllor och lösningar för att du bättre ska kunna utnyttja de utrymmen du har. Även små smala hyllor där det inte verkar på plats med något kan bli ett effektivt förvaringsställe.

Nya lampor eller lampskärmar

Belysningen är grundläggande för att skapa atmosfär och stämning i ett rum. Du måste inte ha lysrör i köket för att laga mat. Det går att ha trendiga, snygga lampor utan att det blir jobbigt att göra saker. Låt gärna lamporna bli fokus i köket, det allas blickar dras till när de kommer in.

Måla på kakel, klinker och mosaik

hur man målar kaklet i köket
Inspiration: meandmycaptain.com

Även om du inte gjort det tidigare är det inte så svårt att måla på kakel eller mosaik, till och med klinker. Fråga gärna om råd i butiken när du köper färg så du får den rätta sorten. Och var noggrann från början till slut, så kommer resultatet att bli ett helt nytt intryck i köket. Ibland kan du behöva måla mer än ett lager för att det ska se bra ut. Byt gärna ut fogarna samtidigt som du målar. Antingen vitt och fräscht eller kanske en något mörkare nyans som inte visar smuts lika lätt.

Träpanel på väggen

Ett alternativ till att måla eller tapetsera är att sätta upp en träpanel. Ofta så går den inte ända upp till taket, utan stannar halvvägs. Det är snyggt att se på och du kan även sätta upp hyllor eller andra dekorationer.

Tapet på kylskåpsdörren

göra om kylskåpet
Inspiration: mohr-living.com

Om du inte har inbyggt kylskåp kan en tapet göra susen. Det blir som en fondvägg fast det är ännu enklare att få till. Med självhäftande papper kan du göra både kyl och frys.

Öppna hyllor

Du kan ta bort skåpdörrarna och bara använda själva stommen. Eventuellt sätta upp lite andra hyllor och ha en öppen lösning för ditt porslin och andra saker. Om du vill kan du måla stommarna så de blir extra nya och fina.

Billig renovering av kök

Du kan göra bra mycket med ett kök utan att lägga ut så mycket pengar. Det krävs inte så mycket för att ge det ett lyft. En del saker kan du till och med göra själv, för att spara in ännu mer.

Leave a Comment