Matta sovrum inspiration – 10 mattor som gör ditt sovrum mysigare

Inlägget innehåller reklam i form av annonslänkar

Om det är något som alla sovrum borde ha så är det en mysig och bekväm matta! När man legat hela natten i en bekväm säng så vill man såklart också att fötterna ska möta något mjukt när man kliver upp på morgonen. En matta kan både förhöja känslan och bekvämligheten i sovrummet.

Mattor sovrum

En matta kan bidra med flera trivselfaktorer till ditt sovrum. Mattan är ett enkelt sätt att göra så rummet ser mer hemtrevligt och mysigt ut, precis som man vill att ett sovrum ska vara. Som tidigare nämnt är även mattan bekväm att stå och gå på, och dessutom absorberar den ljud och verkar ljudisolerande. Den sista punkten är uppskattad i alla sovrum då det gör rummet lugnare och mer avslappnat.

Matta sovrum placering

Det är vanligt att man placerar mattan i sovrummet under sängen så delar av mattan tittar fram kring sängen.

snygg matta till sovrum
Bildkälla: thelilypadcottage.com

Beroende på hur stor sängen är och hur stor budget ni har till mattan så kan man även placera mattan delvis under sängen, så som på bilden ovan. Mattan täcker de delar av golvet som man kommer gå på även om mattan inte är placerad direkt under huvudgaveln. Genom att placera mattan på detta sätt så hamnar den dessutom mitt i rummet vilket ger rummet mer rymd. Denna placering av matta i sovrum är vanligast.

Självklart kan man även placera mattan på andra ställen i sovrummet, särskilt om du har ett större sovrum. Kanske skulle du mer uppskatta att ha en matta framför garderoben för kalla morgnar?

Sovrum matta under säng

mönstrad matta sovrum
Bildkälla: rugsusa.com

Matta sovrum storlek – hur stor ska mattan vara?

Eftersom vi vill kunna placera mattan under sängen så ska den gärna vara större än sängen för att kunna synas. Som en tumregel brukar man säga att 40-80 cm ska sticka ut på sidorna om sängen. Alltså, om din säng är 1,80 x 2 m och du vill ha en matta som sticker ut i nederkant och längs sidorna med 60 cm så ska du välja en matta med måtten 3 x 2,60 m. Vill du bara ha mattan under en del av sängen så kan du såklart justera dessa mått.

Matta litet sovrum

matta för litet sovrum
Bildkälla: Pinterest

Även om du har ett litet sovrum så kan du såklart ha en matta. Om du inte har möjlighet att ställa sängen mitt i rummet så kan en mindre matta vid sidan av sängen också passa bra.

Vilken matta ska man ha i sovrummet?

Det finns otroligt många olika typer av mattor att välja mellan när man ska välja en matta till sovrummet. Långhåriga, kortklippta, vävda eller lurviga. Mattor i syntetmaterial eller naturmaterial så som ull eller bomull. Enfärgade eller mönstrade i lugna eller starka färger.

Vilken matta du väljer beror på din inredningsstil i övrigt, och hur du vill att mattan ska kännas mellan tårna!

Matta till sovrum

För att hjälpa till med valet av matta till sovrum så tänkte jag idag visa 10 av de snyggaste mattorna som finns att köpa online just nu! Här kommer du hitta något för alla stilar och behov.

Golvmatta sovrum

grå vävd golvmatta sovrum
Grå stor trasmatta HÄR

Här är en klassisk mörkgrå matta perfekt för sovrummet! Den är gjord av bomull och har fina fransar i ändarna. Den fina grå färgen passar bra till både ljusa och mörka golv, kanske kan du matcha sängens textilier med mattan? Tvättbar i tvättmaskin om du har en tillräckligt stor maskin. Finns i storlekar mellan 70 x 50 – 200 x 300 cm.

Mjuk matta sovrum

ljusbeige fluffig fin matta till sovrum

https://www2.hm.com/sv_se/productpage.0929910001.html

En riktigt mjuk och fluffig matta är en dröm att sätta ner fötterna i på morgonen. Denna matta är gjord av ull och återvunnen bomull vilket är bra för dig som föredrar att ha naturmaterial i hemmet. Mattan har en spännande struktur som ger liv och rörelse till sovrummet. Storlek: 170 x 240 cm.

Mysig matta sovrum

mysig långhårig matta till sovrummet
Staycation ryamatta HÄR

En ryamatta är en långhårig typ av matta som blir riktigt mjuk och gosig. Just denna är gjord av polyester vilket innebär att du får en slitstark matta. Är det inte lite hotellkänsla över denna matta? Finns i storlekar mellan 140 x 200 – 200 x 300 cm.

Fluffig matta sovrum

fluffig och mjuk matta till sovrummet

Grå ryamatta HÄR

Detta är ytterligare en fin fluffig matta med lagom lång lugg! Med en fluffig matta ger man mycket värme till golvet och behaglig ljudisolering till rummet. Just denna matta är mörkgrå, men samma modell på matta finns även i beige, ljusgrått och vitt. Välj mellan 160 x 230 cm och 200 x 300 cm.

Beige matta sovrum

mönstrad beige matta med fransar

https://www2.hm.com/sv_se/productpage.0929881001.html

Just nu ser vi många beigea mattor i butik och online. Mycket inredning över huvud taget kommer i beige just nu, och det är för att beige är en lugn och harmonisk samt lättstylad färg! Denna matta passar till många olika golv och inredningsstilar. Mattan är helt gjord i bomull och har partier av längre lugg blandat med vävd yta. Fransar i ändarna. 200 x 300 cm.

Matta sovrum grå

mellangrå matta för sovrummet vävd
Grå slätvävd matta HÄR

Denna grå matta är i en perfekt mellangrå nyans som kommer passa bra in i många olika rum. Mattan är handvävd i Indien av viskos i en varp av bomull, vilket betyder att mattan är helt gjord av naturmaterial. Mattan finns i fler färger än bara grått, så som bla. beige, rött och grönt. Finns i storlekar mellan 140 x 200 – 250 x 350 cm.

Tjock matta sovrum

matta med abstrakta mönster lång lugg

https://www2.hm.com/sv_se/productpage.1004190001.html

En tjock matta är mysig att sätta fötterna i, vacker och bra på att verka ljudisolerande. Om du har väldigt kalla golv så är en tjock matta perfekt till sovrummet. Just denna matta har en lång tjock lugg och abstrakta mönster som gör den lite mer intressant. Mattan är gjord av polyester och är 170 x 240 cm stor.

Grön matta sovrum

grön matta med färg för sovrummet i ull
Grön ullmatta HÄR

Om du är sugen på att skaffa en matta i färg till sovrummet så vill jag verkligen tipsa om att skaffa en grön matta! Det finns många olika fina gröna nyanser. Grönt är lugnt och harmoniskt och passar bra in i många olika rum – särskilt sovrummet. Kanske har du växter i sovrummet för bättre luft, då kommer det gröna i mattan att matcha växternas blad. Mattan är gjord i ull och är 350 x 250 cm stor.

Stor matta sovrum

stor ullmatta grå
Grå ullmatta HÄR

Om du har ett stort rum att fylla med en matta eller vill täcka så mycket som möjligt av golvet med en matta så är denna perfekt! Mattan finns i storlekar upp till 300 x 400 cm och är gjord helt i ull. Mattan är handvävd med en härlig struktur som är både värmande och vacker.

Liten matta sovrum

liten matta att ha i sovrummet
Bomullsmatta HÄR

Vill du hellre ha en liten matta i sovrummet så finns det såklart också alternativ för dig! Denna matta är 70 x 250 cm och alltså betydligt smalare än många av de andra mattorna i detta inlägg. Perfekt som gångmatta på sidan av sängen eller som matta för en smalare säng. Gjord av bomull och kan tvättas i maskin.

Att tänka på vid val av matta sovrummet

När du väljer en matta till sovrummet så finns det några saker att tänka på. Vi avslutar dagens inlägg med att lista dessa så du kan göra ett så bra köp som möjligt!

  • Storlek. Storleken har vi diskuterat tidigare, men det är viktigt att tänka på innan du köper en matta. För att testa sig fram innan köpet kan man tejpa upp mattans dimensioner på golvet för att få en idé kring om mattan passar i rummet eller inte.
  • Material. Föredrar du en matta i natur eller syntetmaterial?
  • Placering. Under sängen är vanligast, men hur ska mattan ligga under sängen? Ska hela mattan vara under sängen? Ska sänggavel delen vara utan matta? Tänk på att mattan antingen ska täcka sängbordens fyra ben eller inga ben alls – detta för att undvika lutande sängbord.
  • Budget. En matta kan bli en stor utgift om du väljer en stor och lyxig matta. Om budgeten inte finns så kanske det är värt att tänka om kring vilken storlek på mattan du vill ha, eller vilka material som mattan ska vara gjord av.

Leave a Comment