Måla ikeamöbler: 5 viktiga steg för att måla om möbler från IKEA

Inlägget innehåller reklam i form av annonslänkar

Så gott som alla hem har möbler från IKEA. De är billiga, och ofta riktigt bra. Men efter ett tag kanske du tröttnar på dem, eller vill piffa upp dem lite grand. Då kan det räcka med att måla dem för att de ska bli som nya. Om du gör det på rätt sätt kommer det att hålla bättre och bli snyggare.

Vilken färg målar man möbler med?

Både trä och metall kan målas med snickerifärg. Så om du vill ha hela möbeln i en och samma färg är det bara att köra på. Om möbeln har beslag som du vill bevara som de är gör du rätt i att skruva bort dem innan du målar om.

Försök inte använda samma färg på väggar som på möbler, det är två olika grunder som behöver sin egen speciella sorts färg. Dock kan du ha samma kulör/ nyans på vägg och möbel, men tänk på att använda väggfärg till väggarna och snickerifärg till möblerna. Om du använder väggfärg på möblerna blir det lätt repor och ganska snart kommer du att ångra ditt val.

Kan man måla på IKEA möbler?

Du kan absolut måla på IKEA möbler. Eftersom de ofta har en blank ytbehandling måste du först förbereda dem, grunda materialet så att färgen sitter bättre. Men annars är det ingenting som hindrar dig från att måla om dina IKEA möbler.

grundfärg måla om möbler
Att måla sina gamla IKEA möbler är ett snabbt och enkelt sätt att piffa upp hemmet. För ett bra resultat är det viktigt att tänka på förarbetet!

Måla ikeamöbler färg

Det finns många olika typer av färg man kan använda när man målar om sina ikeamöbler. Möbelfärg, snickerifärg, linoljefärg eller kanske sprayfärg? Mer om dessa olika sorter kommer längre ner i inlägget.

Sen är det också bra att fundera över vilken kulör man vill måla sina möbler i, alltså om det ska bli rött, rosa eller kanske svart. Många väljer naturnära färger men så måste man inte göra. Hela charmen med att måla om möbler själv är att man får välja färg helt själv. Så – vill du köra på skrikrosa eller neongult så kör på!

Det finns dock lite saker att tänka på när man väl står där med penseln och färgburken:

För det mesta behöver du göra fler än ett lager när du målar IKEA möbler. Först ett grundlager, som verkligen sitter fast på ytan. Sedan kan du fylla på med samma färg eller en helt annan nyans. Även det yttre lagret bör läggas två gånger, låt det torka mellan varje målning.

Måla ikeamöbler exempel 1 – Hemnes skoskåp

Det klassiska skoskåpet Hemnes finns i många hem i Sverige och vi förstår verkligen varför! Skåpet är litet och behändigt och det är ett lätt sätt att få undan skor från hallgolvet. Dold förvaring är bra förvaring. Skåpet kommer i vitt när man köper det från IKEA, och har alltså redan en ljus och fin grund att måla på. Titta vilken skillnad det kan bli:

ikea hemnes skoskåp måla om
Inspirationsbild: overthebigmoon.com

Måla ikeamöbler exempel 2 – IKEA Ivar

IKEAs serie IVAR kommer i naturträ vilket gör den perfekt att måla om själv! Den kanske populäraste möbeln är ett relativt enkelt skåp som kommer i naturträfärg och som ger massor av förvaring. Med lite färg eller annan styling kan man få skåpet Ivar att passa in i vilket hem som helst!

Man kan dessutom välja att sätta dit snygga ben eller dekorera skåpluckorna med fina material. Måla skåpet ton i ton med väggen för en stilren look, eller välj en färg som lyfter hela rummet!

ikea ivar skåp måla om
Inspirationsbild: ljuvamagnolia.se

Måla ikeamöbler exempel 3 – Hemnes sängbord

En annan klassisk möbel som är lätt att piffa upp med lite färg är Hemnes sängbord från IKEA. Sängbordet är som en liten byrå med två lådor och har ett bra pris för det man får. Om man vill se till att möbeln passar bättre in i sovrummet så kan man måla den i en egen kulört!

På exemplet nedan så har man också valt att lägga till en plexiglasskiva och byta knoppar vilket är andra enkla sätt att piffa upp IKEA-möbler på.

måla om sängbord från IKEA hemnes byrå
Inspirationsbild: luxhax.com

Måla på ikea laminat

Om du bara målar rätt på laminat så är det stor risk att färgen släpper. Ytan är rätt så hård och det är inte så lätt att få färgen att fästa. Det är möjligt att måla över laminat om du bara tar dig tid att förbereda möbeln.

Det bästa är att först tvätta av ytorna med ett speciellt rengöringsmedel, någon form av målartvätt. Sedan slipar du eller använder sandpapper för att få en bättre yta för färgen. Grundmåla en gång innan du börjar med den egentliga färgen. Allt det här tar lite tid, men är väl värt att göra.

Måla på fanér IKEA

Fanér är populärt men kräver också en del förberedelser innan du kan måla möblerna. Tvätta noga med målartvätt så du får bort alla fläckar och orenheter. Sedan är det dags att sanda möbeln, rugga upp ytan lite så att säga. Grunda med en särskilt anpassad grundfärg innan du går vidare till nästa lager. En del finner det enklare att få det snyggt genom att spruta på färgen, eller använda en skumgummiroller.

Måla om lackade möbler

Det bästa är om du kan få bort lacken, men det är ofta inte möjligt. Då är det i stället viktigt att göra rent möbeln, precis som med andra ytor.

Läs även: Renovera kök billigt – budgetrenovera ditt kök med dessa tips!

Tvätta av den med målartvätt, det får inte vara några feta fläckar kvar. Sedan bör du slipa eller sandpappra möbeln. Ytan måste vara jämn, men ändå ha lite drag så att färgen har något att fästa i. Se till att du torkar av allt damm innan du börjar måla. Grunda först och måla sedan två lager av den färg du valt.

Kan man måla med väggfärg på möbler?

Det är trendigt att ha samma färg på väggen som på möblerna. Rummet får en enhetlig stil och det blir lättare att välja textiler. Det är ju självklart helt okej. Dock kan du inte använda samma färg till väggarna som på möblerna. Det kommer inte att bli bra, även om du önskar samma nyans.

Väggfärg på möbler ger dig en sträv yta som lätt repas. Det behövs inte mycket för att ytan ska bli ful, en liten beröring kan göra stor skada. Därför är det bättre att använda färg som är avsedd för möbler. Det går att hitta de samma nyanser som du har på väggen, speciellt om du köper från samma butik.

Kan man använda väggfärg på möbler?
Väggfärg ska vara på väggen – inte på möbler!

Måla ikeamöbler linoljefärg

Många tycker om att måla med linoljefärg för att den åldras så fint. Det är ovanligt att färgen flagnar, i stället verkar den bara bli snyggare med åren som går. Du kan måla IKEA möbler med linoljefärg, och det blir bäst om du grundar först. Det vill säga slipa eller sandpappra för en ruggig yta. Samt tvätta av ordentligt med målartvätt.

Eventuellt kan det vara bra att torka av med rent vatten efteråt för att vara säker på att du inte har några rester efter målartvätten kvar. Använd linoljefärgen för att grunda. Om du vill kan du måla ytterligare ett lager uppepå, men det är inte alltid nödvändigt.

Måla möbler med sprayfärg

Det är lätt att komma åt överallt på möblerna när du använder sprayfärg. Samt att få en jämn och snygg yta, vilket ibland kan vara svårt med en pensel. Även med sprayfärg är det viktigt att förbereda ytan du vill måla. Tvätta, sanda och se till att allting är rent och torrt.

Du bör vara utomhus om du använder sprayfärg. Lägg några tidningar under möbeln och ställ dig på ett lagom avstånd från den möbel du vill måla. Om du står för nära kommer färgen att rinna. Pröva dig fram på en liten yta först och se vad som fungerar bäst. Det kan vara bra att grunda med en spray primer först, innan du målar/sprayar den färg du vill ha. Avslutningsvis finns det också spraylack för att färgen ska hålla extra väl.

Kan man måla utan att slipa?

Svaret är både ja och nej. Det finns en del produkter som gör att du inte behöver slipa. Färgborttagningsmedel och möbeltvätt som är effektiva med att förbereda ytan. Sedan behöver du en riktigt bra grundfärg, för det mesta är oljebaserade färger bäst. Välj också rätt sort som går att kombinera med den färg du vill måla med ovanpå.

 För det mesta fungerar det dock bäst om du slipar. Många professionella målare slipar till och med mellan varje färglager. IKEA möbler är ofta behandlade på ett sådant sätt att det är svårt att hoppa över slipningen. Du riskerar att färgen släpper i fula flagor om du inte slipar. Ett förslag kan vara att prova på en liten yta först och se hur det går innan du ger dig på hela möbeln. Oavsett vad du väljer så är det ju alltid en del förberedelser.

Ska man slipa innan man målar möbler?
Det är viktigt att slipa ner ytan som ska målas för att färgen ska få något att fästa mot! Använd ett slipppapper eller en slipkloss med kornstorlek 120-180 för målade eller obehandlade trämöbler och kornstorlek 60-120 för lackade möbler.

5 viktiga steg för att måla IKEA möbler

  1. Tvätta möbeln riktigt ordentligt. Det finns bra produkter som är tänkta för rengöring av en yta innan du målar den. Använd inte för mycket vatten, så träet inte blir fuktigt. Se till att det inte finns några rester av medlet kvar efteråt, eventuellt kan du torka av med en fuktig trasa.
  2. Slipa ytorna eller sandpappra. Var försiktig så du inte förstör ytorna, de ska bara bli mer mottagliga för färgen. En del väljer att hoppa över det här momentet, för det kan vara ganska jobbigt att slipa. För det mesta blir det dock ett bättre resultat när du målar IKEA möbler om du tar dig tid att slipa först. Var noga med att borsta av eller få bort allt damm och andra partiklar innan du fortsätter.
  3. Grunda med en riktigt bra grundfärg. Här är meningarna lite åtskilda. En del säger att du ska använda oljebaserad grundfärg, medan andra förespråkar vattenbaserad. Det viktiga är ändå att det är en grundfärg som täcker och fäster ordentligt. Planera också för vilken färg du ska ha på topplagret, så den går att kombinera med grundfärgen. Beroende på vilken grundfärg du valt kan det löna sig att låta möbeln stå och vila några dagar innan du fortsätter med de övre lagren.
  4. Måla möbeln med minst ett lager av den färg du önskar. Ibland räcker det med ett lager, men för det mesta får du ett bättre resultat om du låter det torka och sedan stryker på ett till. Du kan eventuellt sandpappra mellan de olika färglagren, så färgen fäster ännu bättre. Det är dock inte helt nödvändigt, speciellt om du har förberett möbeln ordentligt till en början.
  5. Skydda färgen med ett topplager. För möbler eller inredning som används ofta kan det löna sig att stryka på ett rejält skydd med någon form av lack. Ett som binder färgen och inte repas. Du kan välja mellan matt och glansigt. Annars kan du spraya på ett topplager med lack för att göra det enklare att hålla rent och förhindra att färgen blir förstörd.

IKEA möbler som håller

För många är det viktigt att ta vara på sina saker. Det är inte längre lika vanligt med slit-och-släng, vilket också inkluderar IKEA möbler. Och lite färg kan göra stor skillnad, möbeln blir som ny. Speciellt viktigt om du trivs med möbeln och bara vill piffa upp hemmet en smula, eller helt enkelt inte är intresserad av att ständigt köpa nytt. Det är inte svårt att måla om IKEA möbler och resultatet kan bli helt fantastiskt.

Leave a Comment