23 kreativa sätt att ljusa upp ett mörkt rum med inredning

Inlägget innehåller reklam i form av annonslänkar

Det är inte alla som trivs med mörka rum. Speciellt inte på vinterhalvåret när det är så mörkt utomhus, då vill du gärna slippa det där hemma. Som tur är så är det inte särskilt svårt att ljusa upp ett mörkt rum med hjälp av inredning. Vissa tilltag är snabba och enkla, andra kräver lite arbete – men det är något de flesta klarar av.

Vad är utmaningen med mörka rum?

Mörka rum upplevs ofta som små och trånga. Du ser inte direkt alla delar av rummet, eller i alla fall inte alla hörn eller detaljer. Samma rum känns stort och luftigt om det är ljusare.

Det har också kommit fram att folk känner sig tryggare om det är tillräckligt ljust i ett rum. Ljuset har även goda effekter på vår sinnesstämning och vårt humör.

Förslag på hur du lyser upp ett mörkt rum

Här nedan kommer mina allra bästa tips på hur du kan ljusa upp ett mörkt rum:

1. Måla väggarna i ljusa färger

Det här är ett av de första stegen du kan ta, och det räcker ofta med det. Väggarna behöver inte vara kritvita för att det ska kännas ljust, du kan gärna använda kulörta färger i en ljus nyans.

ljusa väggar ljusa färger tapeter
Väggarna måste inte vara vita för att rummet ska upplevas som ljust. Även andra ljusa färger och nyanser av naturfärger går bra.

2. Använda metalliska eller ljusa tapeter

Det är fantastiskt vilken skillnad det blir när du använder metall, till exempel. Ett material som reflekterar och lyser upp av sig självt nästan. Minsta lilla ljus du får in gör att miljön expanderar, i alla fall ur betraktarens synvinkel. Det kan räcka med att en vägg har metallisk tapet för att hela rummet ska förändras.

metallisk tapet som ljusar upp ett rum
Ljusreflekterande tapeten “Nippon” i olika färger. Denna tapet och flera andra hittar du HÄR.

3. Häng upp speglar för att reflektera ljus

Här kan du verkligen ta vara på det ljus som kommer in genom fönstren, men även från de lampor som finns i rummet. Genom att sätta speglar på strategiska platser kan du liksom skapa flera ljuspunkter. Använd både små och stora speglar för en större effekt. Tänk på att de inte ska blända någon, utan bara skapa en ljusare atmosfär.

inreda med speglar golvspegel väggspegel
Stor golvspegel HÄR / Bordsspegel med bricka HÄR / Väggspegel HÄR

4. Dekorera med ljusa & skira gardiner

Ljusa gardiner tillåter mer ljus att komma in utifrån. Om du inte har problem med insyn kanske genomskinliga gardiner är ännu bättre. Spetsar och andra material är snygga, och skymmer inte dagsljuset.

ljusa lätta gardiner linne spets
Ljus gardin i vitt HÄR / Linnegardin med fint ljusgenomsläpp HÄR

5. Avstå från gardiner helt

Ett alternativ är att inte ha några gardiner alls. Det kanske känns konstigt och vågat, men är riktigt snyggt. På det sättet kan du utnyttja allt ljus som dagen ger.

6. Ha gardiner som inte täcker fönstren

Om du ändå vill ha gardiner kan du sätta upp en längre gardinstång som går en bra bit utanför fönsterramen. Dra bort gardinerna så att de hänger på väggen. Det går att skapa härliga effekter med den här metoden. Och det syns inte att gardinerna är på sidan av fönstret.

Gardinerna hittar du HÄR

7. Inred med golv- & bordslampor

Placera ut lamporna runt om i rummet, speciellt i de delar där dagsljuset inte når fram. Du kan välja lampor i samma stil, kanske med samma skärm. Eller så tar du olika modeller för att framhäva en del av rummets miljö. Tänk även på att styrkan och utformningen av glödlampan har ett inflytande på hur mycket ljus du får in i rummet.

snygga lampor för mörka rum
1. Bordslampa i porslin HÄR / 2. Mässinggolvlampa HÄR / 3. Vridbar golvlampa HÄR / 4. Svart bordslampa HÄR / 5. Ljus bordslampa HÄR / 6. Trebent golvlampa HÄR / 7. Bordslampa med träfot HÄR / 8. Svart vägglampa HÄR

8. Ljusa mattor hjälper till

En stor, ljus matta kan totalt förändra ett mörkt rum. De moderna mattorna är välgjorda och lätta att hålla rena. Ett alternativ kan vara flera små mattor i ljusare nyanser. Det beror på vad rummet används till och vilket möblemang som finns där.

stor ljus matta golvmatta ull bomull syntet
Matta med fransar HÄR / Mönstrad matta HÄR / Ljus matta HÄR

9. Installera ljuskällor i taket

Med inbyggda lampor, så kallade spotlights, kan du verkligen göra rummet ljusare. Ofta har du ett flertal lampor där uppe, och kan välja vilka du ska ha på. På det sättet blir det ljusare när du behöver men du kan ändå behålla en mysig atmosfär.

spotlight lampa att ha i taket snygg taklampa
Ett alternativ om man inte har möjlighet att installera fasta spotlights i taket är en lampa med spotlight-känsla. Här kan spottarna riktas till de delar av rummet som behöver lite extra ljus. Dessa snygga modeller hittar du HÄR

10. Dekorera med äkta & konstgjorda växter

Mjuka, gröna färger lyser upp ett rum, så pröva på att inreda med konstgjorda träd eller växter. Många av dem är härligt vackra och riktigt autentiska, och klarar sig var som helst. Om det finns tillräckligt med ljus kan levande växter vara ett alternativ. Kanske kan växtlampor som du sätter ovanpå dem bli en del av de ljuskällor du har i rummet?

växter som passar bra i mörkare rum
Det är en bra idé att välja sina växter med omsorg till mörka rum. Här är några av de växter som passar lite bättre i mörka rum. Tänk på att alla växter ändå vill ha någon form av ljus, så ställ dem inte längst in i ett mörkt hörn.

11. Glöm inte bort levande ljus och ljusslingor

Ljusstakar eller andra arrangemang för levande ljus är alltid rätt när du vill skapa stämning men samtidigt lysa upp lite grand. Ett riktigt bra alternativ är också ljusslingor. Sätt upp dem runt det mörka rummet, och se vilken skillnad det gör. De går att vira eller sätta upp med dubbelsidig tejp, beroende på hur stora ljuskällorna är.

ljusslinga levande ljus punktbelysning
Blockljus HÄR / Ljuslykta HÄR / Ljusslinga HÄR

12. Små detaljer gör stor skillnad

Du kan ge det mörka rummet ett lyft med ljusa eller reflekterande inredningsdetaljer. Typ kuddar, dukar, eller vaser som du ställer på strategiska ställen. Kom ihåg att ljus behöver inte alltid vara vitt. Det finns flera snygga färger som är ljusa och som passar ihop med din inredning.

13. Lys på väggarna

Väggarna är ett bra ställe för lite ljusare dekoration. Bilder och konst i ljusa färger ger rummet det där lilla extra. Och ofta har du gott om plats här. Planera noga så det blir harmoniskt och inbjudande. En del tavelramar har en lampa för att poängtera bilden. Både det och reflektionen i målningen bidrar till att göra rummet ljusare.

tavelbelysning rambelysning konstbelysning
Olika typer av tavelbelysning hittar du HÄR

14. Möbler av glas & genomskinnlig plast

Du kan använda glas- eller akrylmöbler för att reflektera ljus. De passar ihop med de flesta smaker och inredningar. Återigen är det fråga om en relativt liten sak som dock kan förnya rummet radikalt. Eftersom många av dem är genomskinliga så kan du använda dem med nästan vilka möbler som helst. De syns inte, utan ger bara ifrån sig ljus.

plexiglas möbler plexi genomskinlig plast
Sidobord i plexi HÄR / Tredelat avlastningsbord HÄR / Genomskinligt bord HÄR

15. Välj vita eller ljusa möbler

Det skapar också en intressant kontrast, om rummet i övrigt är lite mörkare. De ljusare möblerna blir ofta blickfånget, och ger rummet ett ljusare intryck. Många moderna möbler har klädsel som du kan ta av och tvätta, så du behöver inte oroa dig för att det blir fläckar eller liknande.

16. Skaffa ljusa möbelöverdrag

Om du inte vill byta ut möblerna kan du köpa vita eller ljusa överdrag till dem. Det finns bra många snygga modeller att välja på, för både soffor och stolar. Förutom att rummet blir ljusare får du så gott som nya möbler på en handvändning.

byta sofföverdrag ljusa upp rummet
Att byta färg på soffan kan verkligen ljusa upp ett rum. Sofforna ovan och många andra hittar du HÄR

17. Installera en dimmer för att justera ljusstyrkan

Det är ju inte alltid du vill att rummet ska vara så ljust. Med en dimmer kan du skapa atmosfär när du kanske ser på TV eller hellre använder punktbelysningarna runt om i rummet. Det ska vara behagligt ljus hela tiden, både under dagen och när det är mörkt på kvällarna.

18. Använd LED-belysning

LED-lampor är ett bra val när du vill ha lite extra belysning. De är energisnåla, och håller länge. Samtidigt så producerar de inte så mycket värme när de är på. Det sparar både lampskärmar och innemiljön. De finns i ett stort antal modeller så du alltid hittar en som passar dina lampor.

smart belysning philips hue led
Ett tips för att skapa en ljus inomhusmiljö är att använda sig av smart belysning. Denna typ av belysning kan styras med en mobiltelefon, och du kan exempelvis ställa in belysningen så den alltid tänds när solen går ner. Då slipper du komma hem till mörka rum – smart va? Smart belysning hittar du HÄR

19. Täck inte dina fönster

Undvik att ställa så många saker på fönsterkarmarna. Växter kan stå på en piedestal eller litet bord i närheten av fönstret. Flytta också gärna de större möblerna en bit bort från fönstren. Det gör att så mycket naturligt ljus som möjligt har en chans att komma in. Dagsljus är det bästa ljuset, allt annat är bara ett komplement.

20. Inred med öppna möbler

Ha öppna hyllor så känns rummet ljusare. Det blir mindre instängt när du ser sakerna direkt på hyllan. Många hyllor har en kombination av dörrar längs ner för saker du inte vill ska synas, men snygga hyllor uppepå för allting annat. Du skapar en illusion av att rummet är större och ljusare, mer öppet.

öppen bokhylla som rumsavdelare mörka rum
Inspirationsbild: Heathered Nest / Inspirationsbild: Apartment Therapy

21. Satsa på en minimalistisk inredning

En massa saker och dekorationer gör att rummet känns mörkare och fullare. Genom att sortera bort en del saker kommer du att få ett ljusare och mer öppet utrymme. Det blir också lättare att städa utan en massa möbler.

22. Sätt dina ljuskällor på rätt ställe

Sprid ut lamporna och se till att få med alla dimensioner. De kan gärna sitta på varierande höjd, så du får ljus på flera olika nivåer. Många lampor går att vrida eller riktas mot olika håll, så du kan välja hur och när du ska använda dem.

23. Dofter skapar också rymd & ljus

Vissa dofter gör att rummet känns luftigare och större. Pröva gärna på citronmeliss, bergamott eller pepparmynta. Du behöver inte så mycket, bara en aning doft, för att rummet genast känns mer behagligt och ljusare.

dofter som får hemmet att verka större
Citrusdoftande ljus HÄR / Bergamott rumsdoft HÄR / Myntadoftande ljus HÄR

Inreda mörkt vardagsrum

Så gott som alla tipsen här ovan passar bra för ett mörkt vardagsrum. Välj en eller flera för att ge rummet en ansiktslyftning.

Om du har möjlighet är det en bra idé att måla de större ytorna i en ljus färg. Alternativt sätta upp en snygg, ljus tapet, eller metalltapet. Det gör rummet ljusare med en gång och sedan kan du i princip inreda som du vill.

Annars är det möblerna som är nästa stora sak i ett vardagsrum. De tar upp en rejäl del av rummet och om du kan få dem att se ljusare ut har du kommit långt. Antingen byter du ut dem, eller så sätter du på ett överdrag för att förändra intrycket.

Ljusa textiler är alltid ett bra sätt att lysa upp rummet. Gardiner, kuddar och mattor är sådant som ger atmosfären ett lyft. Även konst och annan dekoration kan ge dig ljusa punkter som gör rummet ljusare och luftigare.

Lampor är naturligtvis ett alldeles utmärkt sätt att få ett ljusare vardagsrum. Sätt dem strategiskt, där de gör som mest nytta. Tänk dimension och försök placera dem på olika nivåer och höjder i rummet.

Vad göra åt murrigt sovrum?

Det är sant att du sover bättre när det är mörkt i sovrummet. Men det betyder inte att det måste vara murrigt och tråkigt. Du kan gärna ha ett ljus sovrum, och istället satsa på bra gardiner eller persienner. Många tillbringar en hel del tid i sina sovrum, ser på TV, läser eller tar det lugnt tillsammans. Så du vill gärna att det ska vara ljust och inbjudande, för allt som sker på dagtid.

Börja gärna med väggarna. Det är en fördel att de färger som gör rummet ljusare också är de som gör att vi sover bättre. Blått, till exempel, sägs främja nattsömnen. Samtidigt är det en färg som upplevs som att den ligger längre bort. Med andra ord expanderar rummet och blir större samt ljusare. Det är något liknande med grönt som är både en ljusspridare och stresslindrande.

Ett sätt att få sovrummet att verka ljusare är genom kontraster. Det är nästan som en optisk villfarelse. Men om du blandar ljusa och mörka element i ett rum så upplevs det ljusa som ännu ljusare. Låt de ljusa nyanserna och färgerna dominera, men kontrastera gärna med något mörkt. Typ fotoramar eller gardinstång, små saker som inte gör att rummet verkar murrigt.

Göra hemmet ljusare

Du har alltså flera bra alternativ för att göra ett rum ljusare. Om du inte kan göra något lite större, som att måla om väggarna eller köpa nya möbler, så satsar du på något annat. Belysning, dekorationer och mattor är viktiga saker som alla kan bidra till att rummet upplevs som ljusare. Kombinera gärna flera tips för att få till ett inbjudande rum som alla trivs i.

Leave a Comment