Linnelakan – 11 fina tips på linnepåslakan

Inlägget innehåller reklam i form av annonslänkar

Om det är något som kan få sovrummet att kännas lite extra lyxigt så är det möbler och textilier i bra material. Både ögat och känsel-sinnet uppskattar naturmaterial, vilket är varför vi gärna bäddar våra sängar med material så som bomull och linne.

Just sängkläder i linne är riktigt populärt just nu. Detta beror dels på att de är estetiskt tilltalande, och dels på att det är ett hållbart material som är bra ur miljösynpunkt.

Vad är skillnaden mellan linne och bomullslakan?

Du och jag är troligtvis uppväxta med lakan och sängkläder i bomull. Bomull har länge varit favoritmaterialet i sängkläder så det är mjukt, enkelt att ta hand om och billigt. Varför ska man då byta till linne? Jo, vi börjar med att jämföra de två materialen.

Bomull och lin – båda är växter som vi kan göra till sängkläder!

Vad är linne?

Linne är ett material som tillverkas från växten lin. Lin är en växt med små blå blommor som sås från linfrön (ja såna man kan ha på gröten). Fibrerna i växten bearbetas och spinns till trådar som man sedan kan väva tyg av. Tyget som vävs av detta material kallas för linne, och har flera goda egenskaper som gör det perfekt för saker så som sängkläder, kläder och inredning.

Vad är bomull?

Bomull är också ett växtmaterial som istället tillverkas av bomullsplantan. Bomullsplantan är en form av malva-växt som vid skörd har karaktäristiskt “fluff”. Detta fluff bearbetas och kan sedan spinnas till trådar som vävs till tyger.

Varför sängkläder i linne istället för bomull?

Båda typerna av sängkläder är gjorda av ett naturmaterial, så hur stor kan skillnaden vara? Jo, ganska stor!

Sängkläder i linne har en annan känsla än sängkläder i bomull. Linnet känns ofta hårdare och mer rustikt, medan bomullen är mjukare. Samtidigt är linnets struktur också det som gör att linne känns svalare och varmare än bomull! Dessutom blir linnesängkläder bara mjukare med tiden, medan bomull redan är så mjukt och istället riskerar att gå sönder vid lång användning. Linnet är 30% starkare än bomullen!

Om du brukar svettas mycket under nätterna så är också linnesängkläder rätt för dig. Linnet är nämligen bättre än bomullen på att transportera bort fukt. Samtidigt känns materialet torrt och blir inte sådär fuktigt som bomullssängkläder gärna kan bli.

Fördelar och nackdelar med linnesängkläder

+ Linne är ett miljövänligt material. Visste du att det går åt mycket mindre vatten för att framställa linnetyg jämfört med det klassiska bomullstyget? Dessutom är linne mer slitstarkt och håller alltså längre.

+ Linne värmer när det är kallt och kyler när det är varmt. I varmare länder föredrar man ofta linne i sängkläder och vanliga kläder tack vare dess kylande förmåga. Du som någon gång burit ett plagg av 100% linne förstår vad jag menar. Linne har även använts länge för att göra värmande plagg här uppe i norr, och kan alltså vara ett bra skydd under kyligare nätter.

+ Linne är snyggt. Många gillar den lite skrynkliga och lantliga looken man kan uppnå med linne. Dessutom finns linnetyger i många olika färger om man inte gillar naturfärger.

– Linne är dyrare. Linnesängkläder är tyvärr dyrare än sängkläder i bomull. Detta beror förmodligen på att linnetyget kräver mer arbete för att framställa, och att själva råvaran är dyrare.

– Linne kan upplevas som strävt. Om du är känslig mot hårda texturer så kan du uppleva linne som hårt precis i början. Vissa personer gillar när sängkläderna känns “krispiga” eller lite riviga, men andra uppskattar inte detta. Efter användning blir dock sängkläderna mycket mjukare!

Tvättråd linnelakan

Linne är ett hållbart material och kan tvättas i 60 grader. Vissa linnetyger kan dock vara färgade med färger som inte tål höga temperaturer (kolla tvättråden på just dina lakan), men majoriteten av alla linnesängkläder tål 60 grader tvätt.

Det går att torktumla linne, men det finns en risk för krympning. Många tillverkare rekommenderar att man torktumlar linnesängkläderna en kort stund och sedan lufttorkar dem. Du kan stryka eller mangla dina linnesängkläder om du vill bli av med skrynklorna.

sängkläder i lin

Sängkläder linne

Sängkläder i linne är alltså både snygga, bekväma och bra för miljön. Låt oss ta en titt på vilka sänkläder i linne som finns på marknaden just nu:

Linnelakan bäst i test

Enligt ett test av linnepåslakan som Ica-Kuriren gjorde 2016 (läs här) så var då Linums påslakan “Riverdale” det påslakan som blev bäst i test. Detta är dock några år sedan, och sedan dess har många andra tillverkare kommit ut med sängkläder i linne. Vilket tycker du blir bäst i test?

Linnelakan HM

linnelakan och påslakanset från hm
Linnelakan från H&M HÄR

https://www2.hm.com/sv_se/home/produkter/sangklader.html?sort=stock&materials=Linne&image-size=small&image=stillLife&offset=0&page-size=36

H&M Home satsar mycket på att producera inredning i hållbara material. Det är en av anledningarna till att de har släppt många olika linnesängkläder. Det finns både påslakanset och underlakan (dra på lakan) gjorda i linne. Mjuka, hållbara och en personlig favorit!

Linnelakan hemtex

beige lakan från hemtex i lin
Naturfärgade sängkläder i linne från Hemtex HÄR

Hemtex producerar fina påslakanset i linne. Det på bilden är i färgen “natur” och passar bra in i många sovrum. Naturfärgen och de fina skrynklor som blir i linneplagg passar bra ihop för att ge en avslappnad look till sovrummet. Finns för både enkelt och dubbelt täcke.

Linnelakan Mio

Linnelakan Mio
Mörkgrått påslakanset från Mio HÄR

Mörkgrått är en härlig färg som känns både modern och rustik på samma gång. Oavsett om du inreder ditt sovrum med en modern och minimalistisk stil eller en mer lantlig och maximalistisk stil så kommer dessa sängkläder passa bra. OEKO-tex certifierat och bra pris!

Linnelakan Ellos

linnelakan ellos
Påslakanset “Candice” från Ellos HÄR

Ellos har ett set med linnesängkläder som heter “Candice”. Dessa finns i många fina färger, vilket är perfekt för dig som letar sängkläder som inte är i bara naturfärgat linne. Dessutom har dessa sängkläder även ett ytterligare hållbarhetstänk då linnet är spårbart. När du köper dessa sängkläder får du hem information om vart linet är odlat och av vem. Det känns lite extra bra att sova i dessa sängkläder när man vet exakt vem som odlat linet och vart linet har växt!

Linnelakan rosa

linnelakan i rosa sängkläder påslakan
Rosa linnesängkläderHÄR

Rosa är en färg som är fantastisk av flera olika anledningar! Den känns härligt feminin och romantisk, samt passar bra ihop med många andra naturfärger. Just linnesängkläder blir särskilt fina i rosa då linnets struktur bidrar till romantiken!

Linnelakan Åhlens

linnelakan åhlens
Salviagröna linnsängkläder från Åhlens HÄR

Det känns som att vi inte kan få nog av grönt i inredningen just nu! Just denna fina mjuka, lugna salviagröna färg är perfekt för sovrummet. Både färgen och materialet i dessa sängkläder känns sådär härligt naturliga och lugnande. Setet kommer från Åhléns och är gjort i en mix av lin och bomull.

Linnelakan vita

linnelakan vita
Vita sängkläder i linneHÄR

Vita sängkläder känns sådär härligt hotell-lyxiga! Linnesängkläder blir dessutom sådär krispiga som sängkläderna bara blir på hotell. Tänk så skönt att krypa ner i ett par fräscha vita linnesängkläder i slutet av dagen. Gjorda i tvättat linne, finns både för enkel- och dubbeltäcke.

Linnelakan dubbelsäng

svarta linnelakan för dubbelsäng
Sängkläder av linne för dubbeltäcke HÄR

https://www2.hm.com/sv_se/home/produkter/sangklader.html?sort=stock&materials=Linne&image-size=small&image=stillLife&offset=0&page-size=36

Det finns många linnepåslakan anpassade för dubbelsängar! Ta en kik på detta fina svarta, eller kolla på något av de andra påslakanset som jag tipsar om idag. Detta kommer från H&M och är i stilrent svart, men finns även i fler färger.

Linne påslakanset

brunt linne påslakanset
Brunt påslakanset i linneHÄR

Brunt är en färg som blir mer och mer populär både i modet och i inredningen. Setet är tillverkad i Litauen och kommer från märket Norrgavel. Knappstängning med knappar gjorda av snäckskal – ännu ett naturmaterial!

Påslakan lin

Påslakan lin
Tvättat linne sängkläderHÄR

Naturfärgat linne är kanske det allra bästa linnet! Färgen är en blandning mellan beige och grått som passar bra in i många sovrum och hem. Finns för både dubbel- och enkeltäcke samt i fler fina färger.

Linnelakan rea

linnelakan rea
Just nu! Rea på påslakan i linne HÄR

Den nackdel som finns med linnesängkläder är att de är dyrare än vanliga sängkläder i bomullstyg. Om du vill ha sängkläder i linne i bra kvalité men utan att det kostar skjortan så vill jag tipsa dig om att leta efter linnesängkläder på REA!

Leave a Comment