Julmys 2022: inspiration & olika sätt att julmysa

Inlägget innehåller reklam i form av annonslänkar

Julen är snart här, och det börjar bli dags att höja julmys-stämningen hemma! När man kommer från en grå och tråkig höst kan det kännas svårt att finna inspirationen till att göra hemmet mysigt. Just därför kommer här några tips som garanterat hjälper ert julmys!

Hur gör man julmys hemma?

Julmys betyder olika saker för olika personer. Vissa älskar att plocka fram massor av tomtar och dekorationer, medan andra hellre tar fram mysig belysning. För vissa är julmys kvalitétstid med familjen, medan andra spenderar jultiden tillsammans med vänner.

Oavsett hur du vill spendera december månad så kan man med enkla medel göra det mysigt inför julen hemma! Det behöver inte bli särskilt dyrt, och många av sakerna kanske du redan har hemma.

Psst: dessa tips för att skapa julmys kan lika gärna användas på jobbet eller i en föreningslokal som hemma…

Julmys med barn

Julen är ändå barnens högtid. Dock kan det vara svårt att finna den där mys-känslan i ett hem under den stökigaste småbarns-tiden. Då är det bra att komma ihåg att julmys inte bara behöver innebära fina dekorationer, utan kan även vara aktiviteter eller en mysig sagostund.

julmys barn dekorationer julstrumpa aktiviteter
Barnvänligt led-blockljus HÄR / Julstrumpa HÄR / Juldekorationer HÄR / Påslakanset HÄR / Mus med vinterkläder HÄR

Julmys aktiviteter barn

Det finns många roliga aktiviteter man kan göra med barn för att öka julmyset! Barn tycker att allt pyssel är kul, och visst är det så att även vi vuxna blir lite mer pyssliga under tiden kring jul?

Självklart kan man även göra dessa aktiviteter med sina vuxna vänner!

 • Klipp ut fina pappersgirlanger
 • Samla kottar i skogen att dekorera hemmet med
 • Julbaka
 • Lyssna på julmusik
 • Dekorera tröjor som “ugly christmas sweater”
 • Göra ett hopkok på spisen med julkryddor som sprider god doft i hemmet
 • Läsa julsagor
 • Besöka en julmarknad
 • Pyssla ihop en fin önskelista till tomten
 • Slå in fina paket
kul saker att göra med barn på jul baka
Förkläde och kockmössa barn HÄR / Pepparkaksformar HÄR / Röda servetter HÄR / Kavel med stjärnor HÄR

Julmys mat

Maten är en annan sak som verkligen hör julen till. Att samlas med vänner och familj kring god mat och känna julmyset ända in i märgen är kanske den bästa delen av decembermörkret. Bjud in de du tycker om eller duka upp en fin buffé för endast dig själv!

Julmat behöver inte betyda att man dukar fram den traditionella skandinaviska julmaten om man inte vill. Kanske passar det er bättre att samlas kring ett stort fat sushi eller en enkel tacobuffé? Oavsett är julen till för att spendera tid med det man tycker om, vilken mat man väljer är mindre viktigt.

juldukning duka till jul inspiration
Röd bordsduk i linne HÄR / Julservetter HÄR / Iittala glas “lempi” HÄR / Swedish Grace tallrik HÄR / Serveringsbricka i trä HÄR / Bestickset HÄR

Julmys snacks

En annan mysig del av julen är allt gott fika och alla goda snacks. Julmyset är inte komplett utan julgodis!

Antingen kan man välja att göra sitt egna julgodis, eller så köper man helt enkelt färdigt. Här nedan tipsar jag om några enkla snacks för julmyset att göra hemma själv. Om du inte känner för att göra egna jul-snacks men heller inte vill ha de butiksköpta varianterna så vill jag tipsa dig om att det ofta finns hemgjort julgodis på julmarknader! Gott och man stöttar en liten företagare.

Tips på julgodis att göra hemma själv:

 • Jordgubbstomtar. En jordgubbe tillsammans med lite vit frosting blir lätt en tomte eller en tomteluva!
 • Bananbitar med pepparkakssmak. Mosa ihop lite banan med pepparkakskryddor och doppa i choklad, in i kylen och ät sedan!
 • Knäck. Det finns smidiga recept online på microvågsugns-knäck, de går fort att göra och du slipper krångla med het sockermassa i en kastrull.
 • Kanderade citrusfrukter. Om man inte kanderat citrusfrukter tidigare så kan det verka svårt – men det är det inte! Googla fram ett recept så får du goda och vackra citrusskivor att njuta av och dekorera hemmet med.
 • Dekorerade mandlar. Rosta mandlar lätt och strössla sedan över smält choklad i fina mönster. Vit choklad färgad med grön eller röd karamellfärg höjer direkt julmys-faktorn!
 • Apelsiner med kryddnejlikor. Detta är inte ett julgodis per se, men apelsinerna är ätbara även efter du satt kryddnejlikor i dem. Dessutom sprider de en fantastisk doft i hela hemmet!
julgodis att göra hemma själv
Tomteluvor: Inspiration & recept / Snickersbitar: Inspiration & recept / Kanderade citronskivor: Inspiration & recept

Tända julljus

Något som verkligen kan höja mys-stämningen på vilken situation som helst är att tända ljus! Oavsett vilken årstid det är så gör ett ljus det hela mysigare. Till jul finns det mängder av fina ljus att tända.

Istället för att bara tända ett enkelt ljus så kanske du kan göra något fint arrangemang med dekorationer och ljus? Lite fina stenar kring en ljushållare eller kvistar av granljus i en ljusstake blir en fin extra touch. Tänk bara på brandsäkerheten och lämna inga ljus utan uppsikt!

ljus jul utan doft antikljus ljuslykta ljusstake jul
Smutsvita antikljus HÄR / Ljusstake fyra ljus HÄR / Stor svart ljuslykta HÄR / Röda handstöpta ljus HÄR / Värmeljus HÄR / Granformat ljus HÄR / Tomte kalenderljus HÄR

Det kan också vara mysigt med ett doftljus som förutom fint ljus även sprider god doft i hemmet. Satsa gärna på ett ljus med en julig doft och fin förpackning:

doftljus jul saffran gran
Doftljus apelsin och saffran HÄR / Doftljus gran HÄR / Doftljus vinterkväll HÄR

Matcha pyjamas

En mysig aktivitet man kan göra oavsett om man är ensam i sitt hushåll eller har en stor familj är att skaffa pyjamas med jultema. Är ni många i familjen så har jag bra nyheter, det är många klädmärken som idag skapar stora kollektioner med plagg för dam, herr & barn (samt ibland även till djur) så alla ska kunna matcha med varandra!

Vill du läsa mer om detta och få inspiration på matchande julpyjamasar för hela familjen så ska du kika HÄR

Julpynta

Något man kan göra för att verkligen höja julstämningen hemma eller på jobbet är att pynta! Med lite julpynt kan man öka mysfaktorn stort.

Julpynt betyder olika saker för olika människor. Vissa kör fullt ut med massor av tomtar, nya gardiner och granar i varje rum, medan andra föredrar det enkla i att ställa fram något enstaka pynt. Oavsett så är det mysigt att ta fram fina dekorationer till jul. Dessutom är det kul att blanda nytt med gammalt, gå till ditt förråd och kolla vad som finns där – kanske hittar du en skatt från förr!

fint julpynt julmys dekorationer jul 2022
Domherre i ull HÄR / Tomte HÄR / Julbock i halm HÄR / Möss att hänga i granen HÄR / Prydnadskudde gran HÄR / Julgranskula HÄR / Kudde julmotiv HÄR / Röd pläd i ullmix HÄR

Leave a Comment