Juldukning 2022: massor med inspiration & tips!

Inlägget innehåller reklam i form av annonslänkar

Julens mysiga middagar börjar närma sig, och förutom den goda maten är det också kul att kunna ordna med fin dukning! En fin dukning kan höja trivselfaktorn avsevärt under en middag, och det behöver inte vara särskilt svårt att få till en fin juldukning.

I dagens inlägg tänkte jag tipsa om mina bästa knep för att skapa en fin dukning till jul!

Tips juldukning

När det kommer till att duka – oavsett om det ska göras till jul eller någon annan tid på året – så är det bra att ha några punkter att gå efter. Det kan vara svårt att lyckas med en dukning som ser lika bra ut “som alla andras” om man inte kan de små knepen som finns. Här kommer mina bästa knep för en bra dukning:

  • Less is more. Jag vet, ni är less på att höra detta nu, men när det kommer till att duka vill vi att bordet både ska vara fint och faktiskt kunna användas. Satsa på några fina dekorationer istället för att ösa på med allt du har hemma.
  • Gör maten till en del av dukningen. Istället för att bara ställa fram dekorationsföremål så kan ju även en del av maten få finnas med på bordet. Kanske en fin låda för bordsbrödet? Eller en vacker karaff med god dryck?
  • Duka i flera nivåer. En dukning blir lätt platt om man bara lägger saker i bordshöjd. Använd något för att flytta upp fokuset. En bukett julblommor, ett par höga ljusstakar eller kanske en lampa som hänger ner från taket. Se bara till att det inte blir i vägen för sällskapets samtal.
  • Tänk på belysningen. När man förbereder dukningen kl. 14 och dagsljuset fortfarande syns är det lätt att glömma bort att mörkret kommer fort (särskilt på vintern). Det blir svårt att njuta av maten om man inte ser den, men samtidigt vill man inte sitta i ett strålkastarljus med sin julmiddag heller.

Juldukning prylarna

Ofta kan man använda sig av saker man redan har hemma när det kommer till dukning. Dock kan det ibland vara kul att fräscha upp sin dukning lite med nya saker i nya stilar eller nya färger. Mitt bästa tips är att blanda gammalt med nytt så får du en både hållbar och rolig dukning!

Julduk

Till jul vill vi gärna inreda med mer juliga textilier. En julduk kan vara röd i någon av alla fina nyanser, eller så väljer du en mer neutral bordsduk till jul. Kanske vill du hellre dekorera med röda servetter. En neutral duk kommer även kunna användas till andra tillfällen än bara jul. Välj gärna en duk med lite struktur i för att skapa liv och lite extra mysfaktor!

fin julduk online linne röd
Röd linneduk HÄR / Löpare duk HÄR / Linnefärgad duk HÄR

Julservis

För att ta juldukningen till nästa nivå kan det vara kul att ha en julservis. Välj själv om du vill ha en särskilt julig servis med jul-motiv, eller om du nöjer dig med en lite extra fin servis att även använda vid andra festliga tillfällen. För att skapa en enhetlig look är det bra att ha flera olika delar som matchar.

julservis jultallrikar online 2022
Mönstrad julservis HÄR / Röda julserviser HÄR

Juldukning dekoration

Förutom det man använder för att äta sin julmat så vill vi ha fina dekorationer till juldukningen. Lite längre ner i inlägget kommer jag visa några tips på hur du lätt kan skapa fina dukningar med olika dekorationer. Dock kan det vara bra att införskaffa några passande dekorationer, så som:

Juldukning blommor

Blommor är inte lika vanliga kring jul som de exempelvis är till midsommar – men det betyder inte att de inte kan användas till dukningen! Julstjärnor och amaryllis är bara några förslag. Sedan är det också fint att dekorera med julens favoritväxt – granen. Grankvistar kan du kring jul köpa i din blomsterhandel, eller varför inte ta till vara på några kvistar från granen?

blommor för julen plast fake äkta bordsgran
Julstjärna fake HÄR / Bordsgran HÄR / Girland granris imitation HÄR / Amaryllis plastblomma HÄR / Kottdekoration HÄR

Ljusslinga

Med en ljusslinga kan man ge precis rätt mängd ljus till en middagsdukning. Ljusslingor finns i många olika utföranden, och kanske är en ljusslinga som drivs av batterier bäst att ha på bordet för att undvika sladdar som är i vägen.

ljusslinga för dukning jul
Ljusslinga med stjärnor 230 V HÄR / Batteridriven julgirland med belysning HÄR

Servetter och servettringar jul

Med fina servetter kan man lägga till en touch av färg i sin dukning. Satsa gärna på återanvändbara servetter så har du dukningen fixad för kommande jular också! Fina servettringar att placera servetterna i blir pricken över i:et.

fina servetter och servettringar till jul
Servettringar i olika modeller HÄR / Röda julservetter HÄR / Servetter i linnemix med granmotiv HÄR

Inspiration juldukning

Nu är det dags att visa några tips på fina juldukningar! Min förhoppning är att dessa inspirationsbilder ska kunna väcka din kreativitet så du kan skapa en juldukning som passar perfekt in i ditt hem. Plocka dina favoritdelar från bilderna nedan och kör hårt med din juldukning!

Fin & enkel juldukning

enkel juldukning att göra hemma
Inspirationsbild: Joyfulderivaties

Att hålla sin juldukning enkel kan absolut vara ett vinnande koncept. Här har man med hjälp av lite granris piffat upp sin vanliga servis och vanliga servetter till att fungera perfekt till jul. Det är snyggt med återkommande färger, så som det vita i duken och servetterna, och guldet i ljusstakarna och besticken.

Modern juldukning

modern dukning jul mörka bestick
Inspirationsbild: Homeyohmy
Mörka bestick HÄR / Modern tallrik HÄR / Hus dekoration HÄR

Om du har ett modernt hem så passar det bra med en modern juldukning. För en modern look håller man det gärna enkelt med enkla färger och stilrena snitt. Även här har man använt granris för att få en julig känsla.

Vacker juldukning

vacker elegant dukning julafton
Inspirationsbild: Cotton wood & co

Om du vill köra lite extra allt på jul så kan du få till en oerhört vacker juldukning. Tänk vackra servetter, fina glas och dekorationer. Ljuslyktan med blockljuset på bilden pysslar du enkelt ihop själv med granris och kanderade citrus-skivor. Att även ställa en liten julig gåva på tallrikarna kan bli det där lilla extra.

Gammaldags juldukning

gammaldags allmoge vintage juldukning dukning linneservett
Inspirationsbild: Vintage-house
Linneservetter HÄR / Antikljus HÄR / Ljusstake mässing HÄR / Vinglas med guldkant HÄR

Vi är många som gillar den lite äldre stilen när det kommer till inredning och design. Här kan du se hur man med enkla medel kan skapa en rustik och äldre look. Ett tips är att leta fina ljusstakar på loppis och i second hand, för – som du ser på bilden – behöver inte ljusstakarna matcha för att det ska bli en fin juldukning!

Juldukning granris

granris på bordet dukning
Inspirationsbild: Popsugar

Det är en riktigt bra idé att dekorera sitt julbord med granris! Det blir juligt och färskt granris kan även sprida en julig doft kring bordet. Lägg gärna riset mitt på bordet tillsammans med kottar, små ljusstakar och andra dekorationer. Om du inte får tag på färskt granris så finns det bra girlanger av granris i plast att köpa som du kan återanvända år efter år.

Juldukning rött

röd juldukning röda detaljer
Inspirationsbild: Pinterest
Röd linneservett HÄR / Julservis HÄR / Guldfärgade bestick HÄR / Röd pappersgirlang HÄR / Röda ljus HÄR

Rött är julens färg och den passar perfekt till juldukningen! Om du inte har röda tallrikar så kan allt småpiff istället få vara rött, så som ljusen och servetterna. Det är fint att matcha rött med guld och mässing. Och är inte julservisen helt fantastisk!?

Juldukning röd duk

styla röd duk bordsduk julafton jul
Inspirationsbild: Pinterest
Flera fina röda dukar hittar du HÄR

Ett enkelt sätt att piffa upp sin vanliga dukning för att passa julen är genom att byta ut duken till en röd duk. Julstämningen infinner sig direkt! Det kan även vara snyggt att ha två dukar på bordet, en stor röd och en löpare med något fint mönster. Kanske har du en hemvävd löpare någon stans i skåpen som kan få synas ordentligt nu?

Juldukning guld

guld juldukning guldiga bestick
Inspirationsbild: Youtube
Servett vit HÄR / Guldfärgade bestick HÄR / Glittrig ren HÄR / Servettringar HÄR / Guldfärgade skruvade ljus HÄR

Guld är en annan julfärg som skapar magi och julkänsla. Istället för att vara så värst traditionell så skapar guld lite mer av en modern och lyxig känsla. Låt guldiga prydnadsföremål få en plats på bordet tillsammans med exempelvis guldiga bestick och servettringar.

Vit juldukning

vit enkel juldukning vita bestick
Inspirationsbild: Beautifulhouse

I det enkla bor det vackra, och det går utmärkt att få till en vacker juldukning utan de klassiska skrikiga julfärgerna. Här har man kört all in på den vita looken med vita bestick, tallrikar, duk och servett. Dock har man valt att lägga till en dov grön färg i form av en krans på tallriken – stilfullt och intressant!

Leave a Comment