Inreda hall inspiration: 13 tips på hur din hall ger ett bra första intryck

Inlägget innehåller reklam i form av annonslänkar

Hallen är det rum som har till uppgift att presentera resten av hemmet. Samtidigt är hallen ofta liten, trång och utan större ljusinsläpp vilket verkligen kan försvåra inredningen av den. Dessutom ska hallen fungera som förvaring och avlastningsyta – hur ska allt detta gå ihop?

Ja, det kan kännas som en svår uppgift att inreda en hall. Därför är dagens inlägg tänkt att fungera som en guide med mängder av tips och inspiration till hur du kan skapa en perfekt hall för just ditt hem!

Hur inreder man en hall?

En hall ska inredas på ett sätt som är inbjudande, välkomnande och praktiskt. Detta kan innebära trevliga färger, personliga detaljer och bra förvarings samt städmöjligheter. Eftersom hallen fungerar som en gräns mellan utomhus och inomhus så ska den tåla lite grus och lera.

13 inredningstips hall

För att få ihop en bra balans i sin hall så är det viktigt med inspiration, vilket är varför jag nu tänkte ge dig 13 tips på hur du på bästa sätt inreder din hall.

Längre ner i inlägget hittar du dessutom ett gäng inspirationsbilder och fler tips på hur du inreder en hall utifrån dina behov.

1. Låt din dörr säga “hej”

Dina gästers första intryck av ditt hus börjar vid dörren. Välj en ytterdörr som passar både till huset och dess inredning, och välj gärna snygga dörrhandtag och gångjärn. Om du vill göra något lite extra roligt med dörren, överväg att måla den i någon djärv färg!

2. Lys upp hallen med rätt belysning

Använd en iögonfallande armatur för att ge ett blickfång till entrén. Du kan välja vilken belysningsstil som helst, såsom en kristallkrona, takplafond eller lampett. Dekorativ belysning, som en stor ljuskrona, ger ditt utrymme ett överraskningsmoment som kommer att imponera på dina gäster. En mer framträdande lampa kan få entrén att kännas högre.

3. Kreativ hallförvaring

köpa förvaring till hall förvaringsmöbel
Kombinerad klädhängare & skohylla HÄR / Förvaringskorg HÄR / Klädhängare HÄR

https://www2.hm.com/sv_se/home/produkter/forvaring.html

I entrén till ditt hem är förvaringen väldigt viktig. Skapa en plats att förvara ditt paraply, handväska, skor eller jackor. Du bör förvara föremål i din hall som du ofta behöver, såsom telefonladdare och isskrapor, för att få tag i dem på väg ut genom dörren. Om du inte har en garderob i hallen, var kreativ med förvaringsbänkar eller flätade korgar.

För att få ut det mesta av ditt väggförvaringsutrymme, använd hyllor eller krokar för att hänga upp dina rockar och paraplyer. En smal hylla är också en bra förvaringsidé eftersom du kan placera dina nycklar eller stapla posten där utan att ta upp någon golvyta. Vissa hyllor kommer med inbyggda krokar, eller så kan du hänga krokar under dem.

4. Ha särskild hallförvaring för dina gäster

Ge ett särskilt utrymme för gästernas skor och jackor. På så sätt känner de sig välkomna i ditt hem. Era egna plagg får gärna stoppas undan i skåp, men gästers plagg hängs ofta av på krokar i närheten av dörren.

5. Skapa en avlastningsyta

För dagar när du har för mycket på händerna, ge din hall ett elegant men praktiskt bord att lämna dina nycklar eller matvaror. Dekorera bordet med några blommor i en vas eller en återvunnen glasflaska. Att ha ett litet bord i den här delen av ditt hem hindrar dig från att dumpa dina föremål på soffan eller golvet.

6. Plats att sitta ner

Placera stolar eller en liten bänk i entrén så att du har en plats att ta av dig skorna eller sortera i posten. Dekorera din sittplats med mysiga, färgglada kuddar. Du kan också använda en förvaringsbänk för att gömma undan skor och jackor.

telefonmöbel telefonbänk till hallen hallbänk med förvaring rotting
Telefonbänk HÄR / Hallbänk rotting HÄR / Bänk med förvaring HÄR

https://www2.hm.com/sv_se/home/produkter/mobler.html

Om det finns plats i hallen för någon typ av sittmöbel så är det väldigt uppskattat. Vissa personer måste kunna sätta sig ner för att få på skorna, och en bänk kan även bli en värdefull avlastningsyta. Förr i tiden var bänken i hallen också en plats för husets telefon (på den tiden när telefonen satt fast i väggen) och därför kallas denna typ av möbel ofta för telefonbord eller telefonbänk om den både har en sittdel och en bordsdel. Har du inte plats för en bänk så kan små undanstoppade pallar fungera minst lika bra!

7. Våga inreda med färg

Att designa sin hall med djärva färger skapar ett iögonfallande första intryck för dina gäster. Även om du kan använda neutrala färger i hela huset, är en entré ett bra ställe att prova något nytt. Eftersom du inte spenderar mycket tid i entrén kommer de röda väggarna eller färgglada tapeterna att inspirera dig istället för att överväldiga dig.

Läs även: Gröna väggar inspiration & fina exempel

8. Dekorera väggarna

Få ditt hus att kännas som ett hem med familjebilder. Ett inredningstips som jag gärna vill dela med mig av när det gäller hallen är att försöka göra den personlig! Hallen är ett av de ställen där man verkligen kan visa upp saker så som fotografier och tavlor. Satsa på snygga matchande ramar och gör hallen till ett ställe för bilder och minnen.

fotovägg för hallen med svartvita bilder
Matchande svartvita bilder i svarta ramar är ett enkelt sätt att skapa en enhetlig fotovägg. Bildkälla: Pinterest

9. Inred med personlig inredning

Skapa ett personligt utseende med handgjord dekor eller återanvända föremål. När du använder något du redan har i huset sparar du pengar och resurser genom att ge dina saker en ny mening istället för att bli av med dem. Att hitta ett uppdaterat syfte för ett föremål i ditt hus är också ett bra gör-det-själv-projekt som hjälper dig att sätta din kreativitet i arbete.

ramar för fotografier till hallen
Guldfärgad genomskinlig ram HÄR / Svart ram HÄR / Träfärgad posterlist HÄR

https://www2.hm.com/sv_se/home/produkter/dekoration/ramar.html

Inredningen i ditt hus är ett sätt för dina gäster att känna din stil och personlighet bättre. Du kan använda ditt väggutrymme för att visa upp dina souvenirer och ögonblick från alla platser du har besökt.

10. Häng upp en fin spegel

stor spegel till hallen
Spegel HÄR

I hallen är en spegel oerhört viktig. Innan man lämnar hemmet vill man gärna kolla till outfiten en sista gång och se till att håret inte blivit allt för rufsigt. Man kan antingen välja att ha en helkroppsspegel eller en mindre spegel ovanför en bänk. Oavsett vilken typ du väljer så ska du lätt kunna se både överdel och underdel av outfiten i spegeln.

En spegel kan samtidigt göra att hallen känns både större och mer unik. Kanske kan du hitta en fin och spännande spegel på loppis eller en antikaffär?

11. Tänk miljösmart

Vi blir allt fler som vill inreda våra hem med miljötänk. Några saker du kan göra för att värna om miljön när du gör om hallen är att återanvända, köpa secondhand och att få in växter i hallen! Om du har ett fönster i hallen så är detta lätt – om inte så kan du alltid skaffa en garderobsblomma!

12. Smart nyckelförvaring

Det finns flera olika sätt att förvara nycklar på i hallen. Antingen lägger man dem i en stor skål och samlar alla nycklar där tillsammans med annat så som plånböcker och småmynt, eller så satsar man på ett ordentligt nyckelskåp. Nyckelskåpet är bra om ni är många i familjen eller om ni har många fordon som kräver nyckel.

nyckelskåp från solstickan vitt
Snyggt nyckelskåp från Solstickan HÄR

13. Mattor!

Sista tipset i denna tips-bonanza för hallen är mattor! Förutom den traditionella dörrmattan så kan även större mattor platsa i hallen. Välj en slitstark matta med kort lugg för att den ska vara lätt att städa. Under vinterhalvåret är mattan ett bra sätt att undvika att snö tar sig in i resten av huset.

Hur inreder man en lång smal hall?

Många av oss har förmodligen denna typ av hall hemma. En lång och smal korridor som är svår att göra rymlig och inbjudande. Frukta ej! Denna typ av hall går utmärkt att inreda med hjälp av några smarta tips.

hur inreder man en lång smal hall bäst? smala skoskåp ellos
Bildkälla: Apartment therapy / Köp smalt skoskåp HÄR

I en lång och smal hall är det bäst om man kan minimera mängden möbler som står på golvet. Ett bra tips är att skaffa smala skoskåp som tar mindre plats än ex. vanliga skoställ. På så sätt kan man få undan hela familjens skor vilket både ser trevligare ut och är lättare att städa.

Vad ska man ha för golv i hallen?

I hallen är det bäst att satsa på ett slitstarkt golv. Eftersom många skor kommer gå på golvet med grus och smuts från utsidan så ska golvet klara mycket. Golvet ska dessutom vara lättstädat. Laminat och vinyl är bra val om ni vill lägga nytt golv. Annars kan ett känsligare golv också skyddas med en matta.

Bra förvaring till hallen

bra förvaring till hallen
Bildkälla: Easyclosets

I hallen är förvaringen extremt viktig. Det kan handla om platsbyggd förvaring eller mer nätt och minimalistisk förvaring i form av möbler. Alla behöver en plats för sin jacka och sina skor, samt någon stans att lägga av sakerna man har i händerna.

Vilken färg ska man ha i hallen?

Något annat som är svårt när det kommer till att inreda en hall är vilka färger man ska välja. Det är vanligt att man väljer mer naturnära färger till hallen då den ska inbringa ett lugn till hemmet. Samtidigt är hallen det första dina gäster möts av, och om du har en väldigt personlig inredningsstil med mycket färger eller mycket av en sorts färg i resten av ditt hem så borde också detta speglas i hallen.

Välja färg hall

färgpalett för hallen 2022
Exempel på färgskala som är populär just nu.

Vad kan man ha på väggen i hallen?

Som tidigare nämnt är det bra att utnyttja väggarna i hallen för saker så som förvaring. Då slipper man klumpiga möbler på golvet som tar plats och som är i vägen vid städning. Mycket förvaring får plats på väggarna i en hall.

förvaring för skor och kläder på väggen i hallen
Bildkälla: Designertrapped.com
krokar till hall vintage retro mörkblått
Bildkälla: hunker.com

Inredning hall barnfamilj

Desto större familjen är – desto viktigare är det att ha en välfungerande hall. Alla vi med barn vet hur snabbt lådor, krokar och garderober fylls av mängder av ytterkläder när man har barn. Hur löser man det på bästa sätt?

hur inreda hall till stor familj?
Bildkälla: stylemepretty.com

Om ni har tillräckligt med plats så är det allra bäst om varje person i familjen kan få en egen del i hallen. En plats med krok, hylla och förvaring för sina egna saker. För barnen är det bäst om krokar och förvaring är i deras höjd, vilket underlättar deras möjlighet att självständigt klä på och av sig. Genom att placera vissa krokar längre ner och vissa högre upp använder man mer av väggen och dess förvaringskapacitet.

Liten hall inspiration

skapa förvaringsyta i liten hall
Bildkälla: thehappyhousie.com

Om du har en liten hall och ändå vill få in mycket förvaring så kan en platsbyggd lösning med hyllor, krokar och skoförvaring vara ditt bästa val. Har du inte råd eller ork att bygga något själv så kan du istället köpa stommar och sätta ihop dessa till en smidig förvaringslösning anpassad efter måtten i just din hall.

Förvaring liten hall

smart förvaring liten hall online
Smalt skoskåp HÄR / Liten hatthylla och klädhängare HÄR / Spegel med hylla HÄR

Gammeldags hall

Höga paneler med pärlspont, dammiga färger och naturnära material – det är något särskilt med en gammaldags hall. Inreder man på detta sätt så får man något som blir hållbart och moderiktigt i många år framöver.

vintage retro gammeldags hall pärlspont
Bildkälla: Pinterest

Sammanfattning – inreda hall

Sammanfattningsvis så är det några saker som är särskilt viktiga i en hall – bra förvaring, bra städmöjligheter och en inbjudande design. Inred med det du har, besök second hand affärer eller handla online. Oavsett om du har en stor eller liten hall kan du skapa en entré till ditt hem som är perfekt just för dig!

Leave a Comment