11 härliga balkong-inspiration exempel: balkonginredning under 1000 kr!

Inlägget innehåller reklam i form av annonslänkar

Sommaren börjar närma sig och det är dags att ta tag i balkongen! Vi är många som drömmer om en mysig balkong att sitta på under sena sommarkvällar, men det kan vara svårt att inreda sin balkong.

I dagens inlägg kommer vi visa några enkla tips och sätt man kan inreda sin balkong på. Dessutom vet vi att många inte vill lägga ut en förmögenhet på att göra om balkongen – så därför kostar alla saker vi tipsar om under 1000 kr! Bra va?

Inreda balkong – att tänka på

Innan du börjar köpa möbler, belysning och textilier att fylla balkongen med så är det en bra idé att fundera ett varv extra över vad du vill använda din balkong till.

Vill du ha möjlighet att äta middag vid ett vanligt bord eller föredrar du en mysig loungehörna? Är avkoppling balkongens enda syfte eller vill du även kunna odla på balkongen? Hur mycket tid är du beredd att lägga på att plocka in och ut kuddar och dynor när regnet kommer?

Tipsen i detta inlägg kommer kunna hjälpa alla kategorier av balkongägare. Vi kör igång med tipsen!

1. Balkongmöbler

Oavsett vad du ska använda din balkong till så behövs det någon form av möbler! Soffa, fotölj, fikabord eller matgrupp – vad behöver du?

möbler för balkongen
Bildkälla: bibamagazine.fr

När man inreder en balkong med möbler så gäller det att hitta möbler som passar bra, både storleks- och stilmässigt. På små balkonger passar nätta möbler bättre då de inte ger ett så trångt intryck så som stora klumpiga möbler kan göra.

Det finns också balkongmöbler med smarta lösningar, så som bord med iläggsskivor så du kan bjuda hela familjen på middag på balkongen. Ta med stolar inifrån och balkongen kan genast användas till flera! Många balkongsoffor har också utdragbara fotstöd som kan användas både för vila och som litet fikabord. Smidigt att kunna spara plats när det behövs.

balkong stol bord inredning
Stolar i flera färger HÄR / Litet sidobord HÄR / Svart blombord HÄR / Mysig filt HÄR / Fällstol i trä HÄR

2. Balkong soffa

Det är nästan vanligare att välja en soffa till balkongen än ett helt matbord. Dels är soffan en bekväm möbel, och dels kan den användas både för avslappning och för att äta middagar i.

soffa för balkong pallsoffa
Bildkälla: magazin.senseofhome.de

Balkongsoffor som tål väder och vind kan dock tyvärr bli ganska dyra. Ett sätt många löser det på är genom att bygga en pallsoffa! Med vanliga EU-pallar eller SJ-pallar kan man bygga sin soffa precis som man vill med sittdel, ryggstöd och kanske även armstöd.

EU pallar kan man få tag på gratis från företag som använder dessa. Fråga runt på trädgårdsbutiker, djurbutiker, lager och stora mataffärer. Om inte annat brukar de även kunna finnas hos privatpersoner gratis eller mot en liten peng. Annars har brädgården garanterat lastpallar du kan få köpa.

Det är bara fantasin som sätter gränserna för hur din lastpalls-soffa ska se ut! Om pallen är smutsig så går den såklart att tvätta, och för envisa fläckar eller stickiga material så går det utmärkt att slipa av pallen med sandpapper. Fäst pallarna i varandra genom att förborra hål som du sedan skruvar genom.

Till pallarna kan man sedan köpa färdiga kuddar som passar perfekt till pallens storlek, eller kanske tillverka egna eller använda kuddar som redan finns hemma! Om du inte vill hålla på och bygga dina möbler själv så finns det såklart också färdiga balkongsoffor att köpa, dock är dessa ofta ganska dyra.

dynor till pallsoffa
Massor av snygga dynor till pallsoffor hittar du HÄR

3. Balkongbord

Oavsett om du vill kunna äta hela middagar på balkongen eller bara behöver ett litet bord att ställa ifrån dig drinken på så finns det ett balkongbord för dig.

balkongbord på räcket balkongräcke bord
Bildkälla: hometalk.com

På bilden ovan ser vi ett riktigt smart balkongbord som inte tar upp särskilt mycket plats! Bordet hängs fast på balkongräcket och är lagom stort för att två personer ska kunna avnjuta en god middag.

Sen finns det såklart även de vanliga klassiska balkongborden i café-stil som är lätta att flytta runt och som passar den lilla familjen bra.

Om ni inte riktigt har plats för ett bord på balkongen men ändå vill ha möjlighet att äta ute så kan ett hopfällbart bord vara en bra lösning. Bordet kan då förvaras inomhus och behöver alltså inte vara väderbeständigt. Ta ut bordet när det behövs och gör plats för annat när bordet inte behövs på balkongen!

bord för balkongen cafebord
Balkongbord i trä för balkongräcket HÄR / Vitt hopfällbart balkongbord HÄR / Balkongbord med skiva i glas HÄR

4. Balkongskydd

Vi som har barn eller djur känner till skräcktankarna som kan dyka upp när man tänker på balkongen. Tänk om barnet eller djuret fastnar eller ramlar ner?! Självklart ska även barn och djur kunna njuta av balkongen, och då är det tur att det finns balkongskydd.

balkongskydd barn och djur katt hund
Bildkälla: balconyboss.com

När det gäller barn är det viktigast att säkra springor kring räcket. Kanske att springorna inte är stora nog att barnet ska kunna ramla ut, men det finns ändå alltid en risk att barnet fastnar. Sätt upp ett skydd eller ställ något annat för så barnet inte kan sträcka ut en arm eller fot.

Djur kan klättra och då blir det genast svårare. Många djur känner på sig farorna med höga höjder men olyckor kan ändå ske. Bäst är det att sätta upp ett nät eller annan typ av skydd för hela balkongen (som på bilden ovan). Se till att fästa nätet ordentligt mot väggar och tak så det inte släpper om djuret skulle luta sig mot nätet. Kolla upp vad som gäller kring denna typ av balkonginredning i din förening.

5. Balkonginspiration växter

Att ha en balkong innebär att man lätt kan skapa en egen grön oas utan allt extra trädgårdsarbete som en tomt innebär! Fyll balkongen med växter och blommor för en avslappnande atmosfär.

odla växter på balkongen grönsaker
Bildkälla: deardesigner.co.uk

Visste du att man kan odla stora delar av en familjs behov av grönt på en balkong? Med några krukor, jord och fröer kan man komma långt. Inte heller behöver du ha särskilt gröna fingrar!

Sallad fungerar perfekt att odla på balkongen, både plocksallat och salladshuvuden. Dessa odlas från frö och ger lång och härlig skörd som ger dig möjlighet att plocka in sallad varje dag. Även tomater trivs bra på balkongen, dessa kan du antingen plantera från frö eller köpa som färdig planta i blomaffären. Gurka, rädisor, kryddor (basilika, persilja, citronmeliss osv…), jordgubbar och krasse är några andra exempel på växter som går att odla på balkong!

6. Balkongblommor

Förutom ätbara växter så är det också trevligt med blommor på balkongen! De är både vackra och fyller balkongen med god doft.

blommor på balkongen fina blommor balkonglåda
Bildkälla: livingaftermidnite.com

Den enklaste varianten av att odla blommor på balkongen är med en enkel blomlåda som hänger på balkongräcket. Det kan pigga upp vilken tråkig balkong som helst! Förutom det kan du även ha krukor eller vägghängda odlingskärl med blommor. Exempel på bra blommor för balkongen är:

  • Perlagon
  • Snöflinga (finns i flera fina färger)
  • Lavendel
  • Tagetes
  • Lobelia

Förutom att blommor är fina att titta på och att de luktar gott så gör de även gott för bin och andra pollinatörer. Särskilt om du bor i en stad med lite blommor och växter så kan det kännas bra att erbjuda bina en liten buffé av färgglada blommor på din balkong!

plantera blommor på balkongen balkongblommor
Hängande svart kruka HÄR / Set med fröer för pollinerare HÄR / Växtskyltar HÄR / Vattenkanna HÄR / Krukor i olika storlekar HÄR / Beige balkonglåda HÄR / Fröer för kryddor HÄR

7. Balkong trall & golv

Långt ifrån alla balkonger kommer med fint trallgolv. Ofta är balkongens grund endast hård betong som man gärna vill liva upp. Detta gör man enklast med trall eller golv!

trall och golv för balkong
Bildkälla: inredningshjälpen.com

Det finns smarta plattor man kan köpa och klä in balkonggolvet med. Dessa hakar man i varandra och kan anpassas i storlek efter balkongen. Dock kan detta bli dyrt om du har en stor balkong, och då kanske det är mer ekonomiskt att satsa på en matta istället.

Man kan även klä in balkongen i konstgräs eller “gräsmatta” om man vill ha en mer naturnära look. Detta brukar även bli lite billigare. Kanske kan du hitta begagnad golvbeklädnad online på exempelvis Blocket eller Facebook marketplace.

plattor golv balkong
Denna typ av balkonggolv är lätt att montera och finns i flera olika mönster. Finns hos byggvaruhandeln.

8. Balkongmatta

Oavsett om du har en beklädnad på golvet eller inte så är en matta till balkongen en bra idé!

matta att ha på balkong utomhus
Bildkälla: pufikhomes.com

Mattor och textilier gör genast utemiljön mysigare. Förutom att mattan kan skydda mot det hårda kalla golvet så är det också ett bra sätt att dekorera på. Mattor finns i många olika färger och mönster – så du kommer garanterat hitta något för dig!

Du måste inte leta specifikt efter en matta för balkongen. Om du kan leva med att ta in och ut mattan när du är på balkongen (alternativt när vädret blir dåligt) så kan du spara många tusenlappar på att istället köpa en “vanlig” matta. Vill du däremot kunna lämna mattan ute så är det bäst med en riktigt tålig matta.

Tips: leta matta på second hand affärer. Till balkongen gör det inte så mycket om den är lite sliten eller kanske luktar lite källare. Gamla fina trasmattor passar perfekt till balkongen, hittar du en i plast så har du dessutom en matta som tål lite tuffare tag!

utomhusmatta balkongmatta
Slätvävd grön matta HÄR / Jutematta med fransar HÄR / Mönstrad utematta HÄR

9. Balkongbelysning

Pricken över i:et i de flesta inredningarna brukar vara belysningen! Under dagtid är belysning ofta överflödig på en balkong, men under de mysiga sommarkvällarna behövs riktigt fin och mysig belysning.

mysig belysning för balkongen
Bildkälla: countryliving.com

Ljusslingor är klassiska att ha på en balkong, antingen upphängda längs väggarna eller virade kring balkongräcket. Se till att du hittar en ljusslinga som är gjord för utomhusbruk för att den ska hålla så länge som möjligt! En timer kan också vara bra att skaffa så man slipper tänka på att tända och släcka ljusslingan själv.

Levande ljus går att använda om du inte har särskilt mycket textilier och kan ha dem på en säker plats. Annars fungerar batteriljus precis lika bra och är mycket säkrare! Tänk på att dessa mår bäst av att förvaras torrt när de inte används.

belysning balkong ljusslingor utomhus
Ljusslinga med skärmar HÄR / Ljusslinga med små lampor HÄR / Solcellsbelysning HÄR / Batteriljus för utomhusbruk HÄR

10. Balkongdekoration

Självklart finns det mer piff än bara belysning man kan ha på balkongen!

fina dekorationer för balkongen uteplatsen
Bildkälla: pinterest.com

Textilier kan göra mycket med en balkong – filtar, kuddar, plädar och dukar är bara några exempel. Ha så mycket textilier som du känner dig bekväm med att plocka ut och in, och se till att ha en bra plats att förvara dessa på inne. Alternativt finns det förvaringslösningar för balkongtextilier om ni har dåligt med plats.

Även fina ljuslyktor, vackra krukor, väggdekorationer och fakeväxter har sin plats på balkongen! Kanske vill ni också skaffa extra fint porslin att duka på utomhus, eller varför inte en smart utomhushögtalare för mysiga sommarkvällar?

dekorationer för balkong, filt, kuddar, korg
Prydnadskudde HÄR / Betongdekoration HÄR / Sittkudde HÄR / Stormlykta HÄR / Korg HÄR / Ullpläd HÄR

11. Balkongparasoll

Om ni har er balkong i söderläge så vet ni hur hett det kan bli. Då behövs ett parasoll!

parasoll solskydd till balkong
Bildkälla: ikea.com

Parasollet ger välbehövlig skugga och svalka under de hetaste sommardagarna. Se till att skaffa ett med tung fot eller ett som du har möjlighet att förvara inomhus. Detta så du slipper att parasollet seglar iväg…

Det finns även andra typer av solskydd som kan vara billigare och som passar lika bra på balkongen. Vad sägs om en segelduk uppspänd över matbordet? Eller kanske fina gardiner som går att dra för? Var gärna kreativ när det gäller solskydd, och kombinera gärna olika metoder för att minska risken för röd hud och hudcancer!

balkongparasoll solskydd balkong parasoll
Balkongparasoll HÄR / Lutningsbart parasoll HÄR / Parasoll med fot HÄR

Leave a Comment