Alvar Aalto – hans mest kända byggnader, möbler & inredningsdetaljer

Inlägget innehåller reklam i form av annonslänkar

Finlands mest kända arkitekt, stadsplanerare och möbeldesigner, Alvar Aalto, levde ett långt och mycket produktivt liv. Han var känd som en banbrytare, aldrig rädd för moderna former och idéer. I stället för att följa i någons fotspår var han nydanande och lite av en trendsättare.

Du känner igen hans verk med sina böljande linjer och ganska rytmiskt strukturerade byggnader. Men om du inte haft turen att se hans olika sorters hus och byggnader är du dock troligtvis bekant med hans möbler. Oavsett vad han sysslade med så räknas Alvar Aalto som en ikon inom sina olika områden.  

Om Alvar Aalto

Vem var Alvar Aalto? Född i Finland växte han upp i en två-språkig familj, han kunde både svenska och finska. Det kan ha hjälpt honom under senare år i hans karriär, för hans byggnader finns även i Sverige.

Aalto studerade på Tekniska Högskolan i Helsingfors, och blev arkitekt år 1921. Han startade eget och visade sig ha en stark känsla för detaljer. Tänk bara när han fick uppdraget att rita Paimio Sanatorium, ett sjukhus för tuberkulos. Året var 1929 och redan då hade han brukarna i åtanke med sin design. Bland annat ville han att synlinjerna skulle vara optimerade för sängläge. Flera av möblerna han ritade för sjukhuset är fortfarande i produktion. 

Det här intresset för funktionalitet, brukarvänlighet och detaljer fortsatte under hela hans karriär. Han är känd för sina enkla, men vackra, former, möbler och byggnader som är inbjudande och väl utformade. Noggrann i allt designade han även belysningen för sina hus. För att inte glömma dekorationer som hans vackra vaser. Många anser att han var före sin tid, och det ligger mycket i det.

Under sin långa, aktiva karriär ritade Aalto ett stort antal byggnader i både Finland och utlandet, inklusive USA. Hans byggnader ligger på listan över förslag till UNESCO:s världsarv, så viktiga anses de vara.

Artek

Artek var namnet på Alvar Aaltos företag som han startade tillsammans med sin fru Aina och två andra personer år 1935. Namnet är en kombination av Art och Teknologi, och hade som syfte att marknadsföra och producera Aaltos möbler och andra kreationer. En av de tidigaste framgångarna var pallen Stool 60, som du kan köpa än idag. Den var revolutionerande så till vida att Aalto fick patent på sättet att böja trä på. Det använde han sedan på ett flertal av sina konstruktioner.

Iittala

Iittala är kända för sina vackra och speciella glasföremål och de insåg snabbt att arkitekten också kunde designa glas. Deras Alvar Aalto Collection har ett antal fina saker att erbjuda. Vaser med samma böljande linjer som hans möbler, du känner igen hans stil direkt. Unika kreationer som finns i flera olika färger, alla handblåsta. Ljuslyktor, skålar, brickor och art poster. Allt inspirerat och designat av Alvar Aalto.

Alvar Aalto byggnader

Få personer har varit så produktiva och framgångsrika inom arkitekturen som Alvar Aalto. Under sin långa karriär ritade han flera viktiga byggnader, som du kan besöka och beundra. En av de mest kända är Villa Mairea i de södra delarna av Finland som han designade för Maire Gullichsen. Andra byggnader inkluderar Helsingfors Tekniska Högskola, Finlandiahuset, Kulturhuset i Helsingfors, och många fler. I Sverige kan du se tre av hans byggnader: Aaltohuset i Avesta, V-Dala i Uppsala samt paviljongen i Hedemora.

Alvar Aalto möbler

Det måste vara ett djupt intresse som gjorde Alvar Aalto så produktiv. Han tyckte om att designa möbler som inte bara var vackra och intressanta att se på, men som också var funktionella. Hela tiden så tänkte han på användaren, och det är kanske därför som hans möbler fortfarande är så populära. Det är också intressant att Alvar Aalto lät sig inspireras av naturen och sjöarna runt omkring honom, något som många än idag är dragna till.

Alvar Aalto stol

En av de mest kända stolarna från Alvar Aalto är den som helt enkelt kallas för 66. Den är ett bra exempel på hur Aaltos möbler är tidlösa och att han var långt före sin tid. Stolarna passar in i ett modernt hem och är fortfarande väldigt populära.

Sedan kom stol 69, som påminner om de tidigare modellerna men med vissa förändringar. Sitsen är mer fyrkantig, även om den har samma robusta och stadiga utformning. Det är med sitsen som du verkligen kan komplettera din inredning eftersom det finns ett stort urval av färger. Du kan till och med få Aaltos stol med stoppad sits. Förutom de här kändisarna så har Aalto designat ett flertal andra stolar. Bland annat snygga modeller med armstöd.

Alvar Aalto pall

Det började med en trebent pall 1933. Den kallades för 60, och är fortfarande en bästsäljare. Sedan kom också E60, som är lik den första förutom att den har fyra ben. Pallen är en god representant för funktionell möbeldesign. Själva sitsen är rund, och finns i olika färger och material. Det var med sin pall som Aalto blev känd för sin speciella teknik med att böja trä. Pallarna är både bekväma och stilrena, samt lätta att stapla.

Alvar Aalto fåtölj

Du sitter bekvämt i en fåtölj designade av Alvar Aalto. De flesta följer samma princip, även om de är annorlunda utformade. Armstöd som är böjda och sviktar, med en sits som ger dig stöd där det behövs. Även om armstöden är tillverkade i ett stycke så delas de itu för att hålla bättre.

Det gör att även äldre modeller och exemplar fortfarande har den där så viktiga gungningen när du sitter i fåtöljen. Fler av fåtöljerna är gjorda av björk med sits av flätat linne. Andra har även sitsen av trä, som den berömda Paimio fåtöljen. Den var ursprungligen ritad för ett finskt sanatorium.

Alvar Aalto bord

Alvar Aaltos matbord är antingen runda eller kantiga. De har samma stadiga design som hans stolar och pallar, vilket gör dem en perfekt kombination. Borden passar in i flera olika miljöer, både privata och offentliga. Ett tidlöst bord som känns lika modernt nu som när det skapades för nästan 100 år sedan.

Om du inte har så gott om plats kan de små satsborden vara ett alternativ. Du får tre mindre bord som passar under varandra när de inte används. Här har du organisk funktionalism på sitt allra bästa.

Alvar Aalto soffbord

Runt eller fyrkantig? Sidobord eller soffbord? Med Alvar Aalto har du flera valmöjligheter. Antingen ett enda bord eller kanske en kombination av små och stora exemplar. Förutom bordsskivan kan du välja mellan tre och fyra ben, alla med den där så kännetecknande böjningen. Även skivan kommer i olika material och färger.

Alvar Aalto serveringsvagn (tevagn)

Det här är en riktig klassiker. Tevagnen med sina stora hjul. Den är både praktisk och dekorativ, med två hyllor där du kan ställa saker. Tevagnen är gjord av pressad björk medan bordsytan är i laminat eller linoleum. Det är inte för inte som den har kallats ikonisk. Serveringsvagnen pryder sin plats var som helst. Den kan användas både för att servera té eller kaffe, och som en extra liten hylla där du behöver den. Alvar Aalto designade den för att användas, det märks hur praktisk den är.

Alvar Aalto lampa

Det är svårt att tro att Alvar Aaltos lampor utformades för så länge sedan. De är supermoderna men ändå tidlösa. Återigen mjuka former, han hade en stark känsla för dem. Men inte bara. Tänk på hans lampa A810, till exempel. Vem kunde ha tänkt på att sätta två lampskärmar, varav den ena är upp och ner? Och ändå är det så rätt. Här har Aalto lekt med parallella linjer, och resultatet är enastående.

Bland taklamporna är det nog många som känner igen hans Beehive pendel eller kanske Bilberry pendel. Men även den relativt enkla A440. Unika är ett bra ord för att beskriva Alvar Aaltos lampor.

Alvar Aalto inredning

Du kan alltså täcka de flesta aspekter av din inredning med hjälp av Alvar Aaltos kreationer. De är tidlösa, vilket gör dem enkla att kombinera med andra möbler. Samtidigt kan de bli blickfånget i ett rum eftersom de är så snygga. Hans dekorationer, vaser och skålar, är som pricken över i:et. Scandinavian modern och organisk funktionalism är bara ett par uttryck som används för att beskriva Aaltos verk. Låt dig inspireras av en av inredningsmästarna.

Alvar Aalto ljuslykta

Ljuslyktan som säljs av Iittala förblir en populär present både till andra och dig själv. Det är en bästsäljare och har varit ända sedan starten. Inspirerad av det finska landskapet är den mjuk i sina former. Lyktorna tillverkas av 100% spillglas från glasbruket. Det gör att nyanserna kan variera och ibland finner du små bubblor inuti glaset. Vilket också gör varje lykta unik.

Alvar Aalto skål

Den böljande skålen påminner mycket om Aaltos vaser, men är ändå annorlunda. Alltid inspirerad av det finska landskapet, och framför allt då alla dess sjöar. Den är liten och behändig, och kan användas för desserter, såser eller dip. Men många har den även för att lägga smycken, gem eller andra småsaker i. Naturligtvis kan du bara låta den stå framme, den är vacker att se på.

Alvar Aalto vas Iittala (tulpanvas)

En av Alvar Aaltos mest kända vaser är den som är tänkt för tulpaner. De faller ut och bildar en perfekt bukett tack vare de speciella vågorna som kännetecknar vasen. Hans namn betyder våg (Aalto), men det var sjöarna i Finland som inspirerade honom till den här vasen. Den vann designpriset på världsutställningen i Paris, redan år 1937. Vasen är fortfarande oerhört populär och nu säljs den av Iittala.

Vintage

Mycket av det som Alvar Aalto har designat är fortfarande i produktion. Men inte allt, utan ibland måste du vända dig till andra källor för att få en del av den stora Aalto samlingen. Bukowskis har ofta föremål som är ritade av Alvar Aalto. Både vaser, klädhängare, stolar och andra möbler. Om du är ute efter vintage Alvar Aalto, är det här ett bra ställe att börja på.

Leave a Comment